Τα νέα μας

05.09.2018

Η επικοινωνία είναι μία από τις σπουδαιότερες διαδικασίες στη ζωή μας!

 επικοινωνία

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι σημαντική για την προσωπική και επαγγελματική μας επιτυχία, καθώς όλοι επιθυμούμε να έχουμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους μας αλλά και να επιτυγxάνουμε το καλύτερο στον τομέα της εργασίας. Θα δούμε λοιπόν κάποιες δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξουμε για να μπορούμε να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά.

Βασικότερη δεξιότητα είναι να μάθουμε να ακούμε. Κι όταν λέμε να ακούμε μιλάμε για την ενεργητική ακοή, που μας επιτρέπει να διαβάζουμε τα μηνύματα πίσω από τις φράσεις ενός προσώπου. Πρέπει επομένως να εστιάζουμε στο τι εννοεί κάποιος όταν μας μιλά και όχι στο να σκεφτόμαστε απλά τι θα του απαντήσουμε μετά. Έτσι όλοι θα εκτιμήσουν την ικανότητά μας να τους ακούμε προσεκτικά. Έπειτα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα συναισθήματα των άλλων. Να συμπονούμε κάποιον σε μια άσχημη στιμή του και να συγχαίρουμε άλλους για την επιτυχία τους. Επίσης σημαντικό είναι να ζητάμε τη γνώμη των άλλων καθώς και εκείνοι αισθάνονται σημαντικοί, αλλά και εμείς κερδίζουμε βλέποντας διαφορετικές οπτικές γωνίες για κάτι που μας απασχολεί. Ουσιαστική είναι και η ενσυναίσθηση, δηλαδή να προσπαθούμε να κατανοούμε την οπτική γωνία και τα συνασθήματα των άλλων, αλλά και να επικοινωνούμε σωστά όσα εμείς πιστεύουμε και νιώθουμε, προκειμένου να αποτρέπουμε τις εντάσεις. Ακόμη, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους γύρω μας, ώστε να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, επιθυμητοί, σημαντικοί και εκτιμηταίοι στις επικοινωνίες μας μαζί τους. Για να το εξασφαλίσουμε αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζουμε το γενονός ότι όλοι συμμετέχουν σε μία συνάντηση ή επικοινωνία, και αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε με την αποτελεσματική γλώσσα του σώματος και με τη χρήση ανοιχτών ερωτήσεων. Άλλο ένα προσόν που οδηγεί στη θετική επικοινωνία είναι το χιούμορ, καθώς ρίχνει τους τόνους και κάνει πιο ευχάριστη τη συζήτηση,  θα πρέπει όμως να προσέχουμε ώστε το χιούμορ μας να είναι αντίστοιχο των περιστάσεων, για να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις. Τέλος είναι καλό να έχουμε γενικά μια θετική στάση και να χαμογελάμε, καθώς έτσι είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσουμε τους άλλους και να νιώθουν ευχάριστη τη συζήτηση και επικοινωνία μαζί μας.

Προσπαθήστε κι εσείς να επιτύχετε καλύτερη επικοινωνία με τους φίλους και συναδέλφους σας, κι αν έχετε θέση ευθύνης νιώστε ακόμη πιο ασφαλείς επιλέγοντας την αστική ευθύνη D&O της Interasco.