Τα νέα μας

10.07.2019

Εντάσσοντας το φυτικό γάλα στην καθημερινή μας διατροφή

διατροφή

Τα τελευταία χρόνια πέρα από το παραδοσιακό γάλα, κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές γάλακτος από φυτικές πηγές όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά. Ας δούμε λοιπόν γιατί αυτά τα εναλλακτικά ροφήματα θεωρούνται ευεργετικά και γιατί είναι βασικό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Καταρχάς τα γάλατα φυτικής προέλευσης αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για άτομα με δυσκολία στη χώνεψη των τροφών. Με την κατανάλωσή τους προσλαμβάνουμε βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με τον καφέ μας ή στα milk shakes μας. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι χορτοφάγος ή ακολουθεί μία κετονική διατροφή, το φυτικό γάλα είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό όλων μας και μπορούμε να το φτιάξουμε ακόμη και στο σπίτι μας.

Τα φυτικά γάλατα που προτιμούν οι περισσότεροι είναι αυτά που φτιάχνονται από αμύγδαλο, από κάσιους και φουντούκι και δημιουργούνται απλά, πολτοποιώντας τον κάθε ξηρό καρπό και προσθέτοντας νερό. Ειδικά το γάλα αμυγδάλου θεωρείται πηγή ευεξίας και πωλείται έτοιμο σχεδόν σε όλα τα καταστήματα τροφίμων. Μία λύση για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν το πεπτικό τους σύστημα είναι το γάλα βρώμης το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές καθώς είναι πιο πηκτό από τα άλλα γάλατα φυτικής προέλευσης.

Ωστόσο, το κορυφαίο γάλα φυτικής προέλευσης, είναι το γάλα σόγιας. Το θρεπτικό του προφίλ μοιάζει με αυτό του κλασικού γάλακτος είναι όμως πολύ πιο διαιτητικό, αφού το ένα ποτήρι γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη μας δίνει λιγότερες από 80 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κανονικού γάλακτος μας δίνει πάνω από 100 θερμίδες. Επίσης το γάλα σόγιας περιέχει τις ισοφλαβόνες, πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και των αρνητικών του επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα η σόγια εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και στη θεραπεία της αναιμίας.

Εντάξτε κι εσείς στη διατροφή σας τα γάλατα φυτικής προέλευσης για να αποκομίσετε όλα τα ωφέλη που μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό σας και επιλέξτε για την διασφάλιση της υγείας σας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.