Τα νέα μας

26.07.2019

Αντιμετωπίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού σας

συναισθήματα

Το μεγάλο δέσιμο που έχουμε με το παιδί μας, μας ωθεί να θέλουμε να διώξουμε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει άμεσα και αποτελεσματικά. Ωστόσο οι μέθοδοι που ακολουθούμε δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κι έτσι όταν το παιδί μας είναι στενοχωρημένο λυπόμαστε κι εμείς, ενώ όταν μας επιτίθεται κρατάμε αμυντική στάση. Ωστόσο, τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι επικίνδυνα, κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να μάθουμε στο παιδί μας.

Ας δούμε λοιπόν πώς πρέπει να ενεργούμε εμείς για να μπορέσει το παιδί μας να κατανοήσει και να αποδεχθεί τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και να τα εκφράζει με υγιή τρόπο.

Το πρώτο βήμα είναι να διατηρήσουμε την ηρεμία μας όταν βλέπουμε ότι το παιδί μας είναι αναστατωμένο. Να θυμήσουμε στον εαυτό μας ότι ο βασικός μας στόχος είναι να ηρεμήσουμε το παιδί κι όχι να βοηθήσουμε το αρνητικό συναίσθημα που βιώνει να κλιμακωθεί. Βασικό είναι να κατανοήσουμε ότι όταν το παιδί μας επιτίθεται και εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα με εκφράσεις όπως «δεν σε αγαπάω», «δεν σε θέλω δίπλα μου, φύγε», το κάνει γιατί είναι συγχυσμένο και δεν έχει την ωριμότητα να αντιδράσει διαφορετικά.

Επόμενο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε το παιδί μας με τον ήπιο τόνο της φωνής μας, με μία αγκαλιά και ένα χάδι και να αναπνέουμε αργά και βαθιά προκειμένου να μεταφέρουμε αυτή την ηρεμία στο παιδί μας και να μιμηθεί τη συμπεριφορά μας. Σημαντικό ρόλο έχει και η εμπάθεια, το να εκφράσουμε δηλαδή στο παιδί μας ότι κατανοούμε το αρνητικό συναίσθημα που βιώνει και να του πούμε ότι είναι φυσικό και αυτό όπως και τα θετικά συναισθήματα γιατί όλα είναι μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Επίσης όταν εμβαθύνουμε τη συζήτηση και καταφέρουμε να κάνουμε το παιδί μας να μας εξηγήσει γιατί αισθάνεται άσχημα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε λύσεις, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να βοηθήσει τον εαυτό του όταν είναι πληγωμένο, όταν νιώθει οργή ή απογοήτευση.

Μάθετε κι εσείς στο παιδί σας πως να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα και νιώστε ασφαλείς για την υγεία του επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα νοσοκομειακά προγράμματα New της Interasco.