Τα νέα μας

24.07.2019

Η επίδραση του ηλίου στη σωματική και την ψυχική μας υγεία

ηλίου

Συχνά ακούμε για την επικινδυνότητα της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, λόγω των επιβλαβών συνεπειών για την επιδερμίδα μας και πως ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση αντιηλιακού είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο, το να εστιάζουμε αποκλειστικά στους κινδύνους της ηλιοθεραπείας έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνάμε τα οφέλη του ηλίου για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Εφόσον ζούμε λοιπόν σε μία τόσο ηλιόλουστη χώρα αξίζει να γνωρίσουμε πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από το ηλιακό φως.

Καταρχάς η ασφαλής έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει την πρόσληψη βιταμίνης D, γνωστής και ως «βιταμίνης του ηλίου». Η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων και ρυθμίζει την κυτταρική ανάπτυξη. Επιπλέον η βιταμίνη D μας προφυλάσσει από την οστεοπόρωση και τη ραχίτιδα, και προστατεύει όχι μόνο τα οστά του σώματός μας αλλά και την οδοντοστοιχία μας! Μία σύντομη ηλιοθεραπεία διάρκειας μόλις 15 λεπτών για 2-3 φορές την εβδομάδα αρκεί για την πρόσληψη της αναγκαίας για τον οργανισμό μας ποσότητας βιταμίνης D.

Επίσης η έκθεση στον ήλιο βελτιώνει τη διάθεσή μας, καθώς αυξάνει την σεροτονίνη που παράγουμε, η οποία μας προφυλάσσει από τα αρνητικά συναισθήματα. Πέρα από την τόνωση της ψυχικής μας υγείας, η σεροτονίνη μας προσφέρει και καλύτερη ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της νύκτας, καθώς «δουλεύει» παράλληλα με την μελατονίνη μία χημική ουσία του εγκεφάλου που επίσης προσφέρει καλύτερη ποιότητα ύπνου και επίσης ενισχύεται από την έκθεσή μας στον ήλιο.

Τέλος, όταν το φως του ηλίου έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα μας, το σώμα μας απευλευθερώνει στο αίμα μία ουσία που ονομάζεται νιτρικό οξύ. Το νιτρικό οξύ μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την καρδιακή υγεία, μειώνοντας αντίστοιχα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφράγματος.

Απολαύστε κι εσείς τον ήλιο με ασφάλεια, για να τονώσετε τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία και επιλέξτε για την προστασία της υγείας της οικογένειάς σας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.