Τα νέα μας

31.07.2019

Βιολογικά μήλα-τα φρούτα που οφελούν πολλαπλά την υγεία μας

apple

Είναι γνωστό σε όλους μας το πόσο ωφέλιμα είναι τα μήλα για την υγεία μας, εξαιτίας πολλών συστατικών που περιέχουν, όπως είναι οι φυτικές ίνες, η πηκτίνη, οι βιταμίνες και οι πολυφαινόλες. Ωστόσο, μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Graz της Αυστρίας, απέδειξε ότι σε κάθε μήλο  βιολογικής καλλιέργειας -πέραν των υπολοίπων ευεργετικών συστατικών-υπάρχει και πλήθος βακτηρίων ιδιαίτερα ευεγρετικών για την υγεία μας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικές μεθόδους για να καθορίσουν τα είδη των βακτηρίων που υπάρχουν σε διαφορετικά σημεία των φυτών και των καρπών της αυστριακής ποικιλίας μήλων Arlet, εξετάζοντας τη φλούδα, τη σάρκα, το στέλεχος του φυτού και τους σπόρους. Μάλιστα πήραν δείγματα, τόσο από φυτά βιολογικά μεγαλωμένα, όσο και από φυτά μεγαλωμένα με συμβατικούς τρόπους καλλιέργειας. Η έρευνα απέδειξε ότι τα περισσότερα βακτήρια βρίσκονται στους σπόρους, στο στέλεχος του φυτού και στην σάρκα του φρούτου, ενώ λιγότερα βρίσκονται στη φλούδα του καρπού.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το κάθε μήλο περιέχει περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια! Επίσης παρατήρησαν ότι υπήρχε διαφορά και ανάμεσα στο είδος των βακτηρίων, ανάλογα με το αν η εξεταζόμενη ποικιλία ήταν οργανικής ή συμβατικής καλλιέργειας. Τα οργανικά μεγαλωμένα μήλα είχαν περισσότερες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων, με βασικότερο τον λακτοβάκιλλο που υπάρχει σε αφθονία στο γιαούρτι και στα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής.

Μάλιστα, για όσους προτιμούν τη γεύση των βιολογικών μήλων, η ερευνητική ομάδα εξήγησε ότι στη φλούδα και τη σάρκα των οργανικά μεγαλωμένων καρπών υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση του λεγόμενου μεθυλοβακτηρίου, το οποίο ευθύνεται για την ενίσχυση της γεύσης τόσο στα μήλα όσο και στις φράουλες! Αντίθετα, στα συμβατικά μεγαλωμένα φρούτα υπήρχαν βακτήρια όπως η Ralstonia και η Erwinia που είναι γνωστά για τις δυσμενείς τους επιπτώσεις στην υγεία των φυτών. Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε τα παραπάνω δεδομένα, οπτικοποιώντας τις αποικίες των βακτηρίων μέσω μικροσκοπίου.

Εντάξτε κι εσείς στη διατροφή σας τα βιολογικά μήλα και φρούτα που ωφελούν αποδεδειγμένα την οργανισμό μας και νιώστε ασφαλείς για την υγεία σας επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.