Τα νέα μας

07.02.2020

Ο ρόλος των υδατανθράκων και των ινών στη διατροφή μας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες. Ωστόσο βάσει των τελευταίων ερευνών η ιδανική επιλογή είναι να συνδυάζουμε την κατανάλωση υδατανθράκων με τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καθυστέρηση της πέψης των υδατανθράκων, προκειμένου η απώλεια σωματικού βάρους να γίνει ευκολότερη.

Οι ιξώδεις ίνες αποτελούν έναν τύπο διαλυτών ινών που παίρνει τη μορφή τζελ όταν διασπάται στο πεπτικό μας σύστημα. Πρόσφατη εκτεταμένη έρευνα που συγκέντρωσε διατροφικά δεδομένα τεσσάρων χιλιάδων υποκειμένων και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφής  αποκαλύπτει την αξία αυτών των ινών, οι οποίες μπορούν να συνδράμουν στη μείωση του σωματικού βάρους ακόμη και χωρίς να χρειαστεί να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ινών κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στο ότι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν η γλυκόζη και η ινσουλίνη κατά την πρόσληψη των τροφών. Βάσει παρόμοιων ερευνών, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ίνες συμβάλλουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και στη ρύθμιση της ολικής χοληστερόλης.

Μια καθημερινή ποσότητα 25-29 γραμμαρίων ινών είναι αρκετή για να μας προσφέρει τα οφέλη που προαναφέραμε. Επίσης, η συστηματική κατανάλωση περισσότερης ποσότητας ινών επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα οφέλη για τον οργανισμό μας, προστατεύοντάς μας από τον διαβήτη τύπου 2 αλλά και από τον καρκίνο του εντέρου και του στήθους.

Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ίσως η λύση για μία υγιή και ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από το διαιτολόγιό μας αλλά ο συνδυασμός τους με τρόφιμα πλούσια σε ίνες, προκειμένου να μπορούμε να τους μεταβολίσουμε σωστά και ταυτόχρονα να ωφελήσουμε πολλαπλά την υγεία μας.

Εντάξτε κι εσείς στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε ίνες για να ενισχύσετε την καλή υγεία του οργανισμού σας και προστατεύστε συνολικά την υγεία σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.