Τα νέα μας

02.03.2021

Τροφές που καταπολεμούν τις εποχιακές αλλεργίες

αλλεργίες

Η άνοιξη έφτασε και εκτός από την ανθοφορία φέρνει και τις εποχιακές αλλεργίες, οι οποίες ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς, καθώς η αυξημένη ποσότητα γύρης στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει ρινική συμφόρηση, καταρροή, φαγούρα στα μάτια αλλά και στο δέρμα. Εκτός από τα αντιισταμινικά, υπάρχουν και ορισμένες τροφές που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση των εποχιακών αλλεργιών και αξίζει να τις εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Μία τροφή που βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών είναι το μπρόκολο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , γεγονός που το καθιστά ικανό να μας ανακουφίσει από αλλεργικά συμπτώματα, όπως είναι η ρινική συμφόρηση. Εκτός από το μπρόκολο, εξόσου ευεργετικά και πλούσια σε βιταμίνη C είναι και τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 500mg βιταμίνης C είναι η ιδανική ημερήσια ποσότητα που θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Μία ουσία που αποτελεί όπλο ενάντια στις αλλεργίες είναι και η κερκετίνη, η οποία λειτουργεί σαν ένα φυσικό αντισταμινικό και βρίσκεται στο σκόρδο, στο κρεμμύδι αλλά και στα μήλα. Ανάλογο τρόπο δράσης με την κερκετίνη έχουν και άλλα φυσικά συστατικά, όπως είναι το τζίντζερ αλλά και ο κουρκουμάς. Ευεργετικός είναι και ο μαϊντανός, ο οποίος αναστέλλει την παραγωγή ισταμίνης, η οποία μας προκαλεί τα δυσάρεστα αλλεργικά συμπτώματα, ενώ βοηθά και στην διαδικασία της πέψης και μπορεί να καταναλωθεί ωμός αλλά και μαγειρεμένος.

Σύμμαχος κατά των αλλεργιών είναι και τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολωμός, στα καρύδια αλλά και στον λιναρόσπορο. Αυτά τα λιπαρά συμβάλλουν στην παραγωγή προσταγλανδινών τύπου 3 που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της εμφάνισης αλλά και της έντασης των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τέλος, στον περιορισμό των συμπτωμάτων των αλλεργιών βοηθά και η καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται στις κόκκινες πιπερίες.

Εντάξτε κι εσείς στο διαιτολόγιό σας τις παραπάνω υγιεινές τροφές που καταπολεμούν τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας με τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.