Τα νέα μας

26.07.2023

Συμβουλές για προστασία και άμεση αντιμετώπιση φωτιάς

Η λήψη μέτρων προστασίας σε περίπτωση φωτιάς στην κατοικία μας, είναι σημαντική και αναγκαία ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε. Για την έγκαιρη αντιμετώπιση της, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε και να δράσουμε με ψυχραιμία.

Πυροσβεστήρας

Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να μας σώσει τη ζωή. Εφόσον λοιπόν τον προμηθευτούμε, διαβάζουμε προσεχτικά και τηρούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται. Αν δε γνωρίζουμε τον τρόπο χειρισμού του, ζητάμε πληροφορίες από την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επιπλέον, επειδή οι πυροσβεστήρες έχουν ημερομηνία λήξης, πρέπει να περνούν έλεγχο συντήρησης κάθε χρόνο.

Πετσέτα

Μια πρόχειρη πετσέτα στην κουζίνα μας είναι χρήσιμη, ώστε σε περίπτωση φωτιάς να την βρέξουμε και να την χρησιμοποιήσουμε. Την τοποθετούμε στις χαραμάδες μιας πόρτας και σε φρεάτια εξαερισμού ώστε να προστατευτούμε και να αποτρέψουμε την εξάπλωση του καπνού, που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Καλύπτουμε το πρόσωπό μας με την πετσέτα, αν αρχίσει να δημιουργείται καπνός, γιατί αν τον εισπνεύσουμε μπορεί να είναι θανατηφόρος και κινούμαστε προς την έξοδο.

Πυρίμαχη κουβέρτα

Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή σε περίπτωση φωτιάς είτε από σκεύη μαγειρέματος είτε από ηλεκτρικές συσκευές, όπου η χρήση των περισσότερων πυροσβεστήρων είναι απαγορευτική. Καλύπτοντας την επιφάνεια που καίγεται με μια πυρίμαχη κουβέρτα, το οξυγόνο που τροφοδοτεί την πυρκαγιά δεν μπορεί να περάσει και η φωτιά σβήνει. Μπορεί επίσης να σκεπάσουμε με αυτήν έναν άνθρωπο που καίγονται τα ρούχα του.

Σύστημα ανίχνευσης καπνού

Μπορεί να μην σταματά την πυρκαγιά, αλλά ειδοποιεί έγκαιρα. Η εγκατάσταση ενός συστήματος ανίχνευσης καπνού, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια φωτιά ενώ βρισκόμαστε  εντός σπιτιού μας προστατεύει. Χρειάζεται βέβαια έλεγχος σε μηνιαία βάση και, αν οι μπαταρίες αφαιρούνται, πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

 Άμεση κλήση στην Πυροσβεστική

Αν δεν μπορούμε να σβήσουμε αμέσως μια πυρκαγιά, θα πρέπει να καλέσουμε την πυροσβεστική στον αριθμό 199. Σχεδιάζουμε από πριν τη διαφυγή μας ώστε να απομακρυνθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν όλα τα μέλη της οικογένειας το τηλέφωνο της πυροσβεστικής και την οδό διαφυγής.

Συνοψίζοντας, το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας, ώστε να μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά για την καλύτερη προστασία τόσο τη δική μας όσο και των αγαπημένων μας.

Η Interasco, προσφέρει μέσω των προγραμμάτων της, πλήρη κάλυψη για την κατοικία, με ιδιαίτερα προσιτά ασφάλιστρα. Μάθετε περισσότερα στο  https://bit.ly/3yFm9c0.