Τα νέα μας

19.01.2021

Ποια είναι τα οφέλη της καφεΐνης για τον οργανισμό μας

οφέλη

Καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη καταναλώνουν καφεΐνη για να ξυπνήσουν ή για να φέρουν σε πέρας τη νυχτερινή τους βάρδια. Η καφεΐνη αποτελεί ένα φυσικό διεγερτικό, το οποίο εμπεριέχεται σε πολλά ροφήματα, όπως είναι ο καφές και το τσάι, και ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό μας όταν καταλανώνεται σε σωστές ποσότητες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη της καφεΐνης για τον οργανισμό μας.

Καταρχάς, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, καθώς αναστέλλει τις εντολές της αδενοσίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νεροεπινευφρίνης. Επίσης, βάσει ερευνών η κατανάλωση τριών μερίδων καφέ ή τσαγιού ημερησίως μπορεί να περιορίσει τις πιθανότητες εκδήλωσης των νόσων Alzheimer και Parkinson.  Επίσης, εξαιτίας της δυνατότητάς της να ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό μας αλλά και να συμβάλλει στην καύση του σωματικού λίπους.

Όσον αφορά τώρα στη σωματική άσκηση, η καφεΐνη μας ωφελεί επίσης, καθώς συμβάλλει στη χρήση του σωματικού λίπους ως «καυσίμου». Η καφεΐνη βοηθά στη διατήρηση της γλυκόζης που αποθηκεύεται στους μύες μας, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να γίνονται πιο ανθεκτικοί στην άσκηση. Κατά συνέπεια, ένα ρόφημα καφεΐνης πριν από την άσκηση μας προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή.

Ακόμη, η καφεΐνη μπορεί να μας προστατεύσει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη. Βάσει ερευνών, άνδρες και γυναίκες που καταναλώνουν 1-4 κούπες καφέ ημερησίως, εμφανίζουν 14-20% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και 29% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον η καφεΐνη συμβάλλει στην προστασία μας από κίρρωση του ήπατος κατά 84% και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος κατά 20%.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουμε ημερησίως, γιατί η υπερκατανάλωση αυτής μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανίες, κατά συνέπεια καλό θα είναι να μην καταναλώνουμε ημερησίως πάνω από 2-4 κούπες καφέ ή ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη.

Απολαύστε τον καφέ και το τσάι σας, για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας και να εκμεταλλευθείτε τα οφέλη της καφεΐνης και προστατεύστε την υγεία σας, επιλέγοντας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.