Τα νέα μας

07.12.2018

Ο καφές είναι ωφέλιμος για την προστασία του εγκεφάλου από ασθένειες όπως το Alzheimer

καφές

Ο καφές έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων, οι οποίοι του αποδίδουν μία ολόκληρη λίστα από οφέλη για την υγεία. Μια νέα εργαστηριακή έρευνα αποδεικνύει ό,τι αναφορικά με τα θετικά οφέλη του καφέ για την υγεία του εγκεφάλου μας είναι αποτελεσματικός και ο καφές από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η καφεΐνη.

Η έρευνα ξεκίνησε με το εξής ερώτημα: Γιατί οι προηγούμενες έρευνες απέδειξαν πως η κατανάλωση καφέ έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης νευρολογικών ασθενειών όπως το Alzheimer και το Parkinson;

Όπως σημειώνει ο Δρ. Donald Weaver του πανεπιστημίου του Τορόντο «θέλαμε να ερευνήσουμε ποια συστατικά του καφέ είναι αυτά που έχουν θετικά αποτελέσματα και πώς αυτά τα συστατικά συμβάλλουν θετικά στον εγκέφαλο των ανθρώπων καθώς αυτοί μεγαλώνουν σε ηλικία».

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρεις τύπους καφέ: μαύρη ποικιλία καφέ με καφεΐνη, απλό καφέ με καφεΐνη και μαύρο καφέ χωρίς καφεΐνη. Έμφαση δόθηκε στο πώς τα συστατικά του καφέ αλληλεπιδρούν με τα βήτα και Ταύ αμυλοειδή, τις τοξικές πρωτεΐνες  που συνδέονται με την ανάπτυξη της ασθένειας του Alzheimer. Αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών υποδεικνύουν ότι τα συστατικά του καφέ αποτρέπουν το σχηματισμό αυτών των πρωτεϊνών και την πρόκληση της νόσου του Alzheimer στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ένα σετ συστατικών του καφέ γνωστά ως φαινυλινδάνες που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία ψησίματος του καφέ και δίνουν στον καφέ  την παράδοξα ευχάριστη πικρότητα του, είναι αυτά που κυρίως ευθύνονται για τις θετικές συνέπειες του καφέ στον εγκέφαλο μας και βρίσκονται τόσο στον καφέ που περιέχει καφεΐνη όσο και στον ντεκαφεινέ.

Καθώς αυτή η εργαστηριακή έρευνα εξετάζει την αλληλεπίδραση των συστατικών του καφέ με τις τοξικές πρωτεΐνες εκτός του ανθρωπίνου σώματος, μένει να αποδειχθεί εάν τα αποτελέσματα είναι ίδια για τον ανθρώπινο οργανισμό χρησιμοποιώντας πραγματικά υποκείμενα. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση καφέ σαφώς και δεν αποτελεί θεραπεία για αυτές τις ασθένειες εντούτοις μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή ανάπτυξης των νευρολογικών ασθενειών.

Απολαύστε και εσείς μια κούπα καφέ, απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του σπιτιού σας αυτές τις κρύες μέρες και νιώστε ασφαλείς για την περιουσία σας επιλέγοντας τα προγράμματα Προστασία Στέγης 1-2-3 της Interasco.