Τα νέα μας

12.12.2018

Γνωρίστε τα θετικά αποτελέσματα της εσωστρέφειας

εσωστρέφειας

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε εσωστρεφείς και εξωστρεφείς. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν και άτομα που δεν εντάσσονται απόλυτα σε καμία κατηγορία, αλλά είναι αντίστοιχα κατά ένα ποσοστό εσωστρεφείς και κατά ένα ποσοστό εξωστρεφείς, έχοντας μία ισορροπία συμπεριφοράς. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι «αμφιστρεφείς». Όλες οι κατηγορίες που περιγράψαμε έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι εσωστρεφείς ανήκουν στη δυσκολότερη κατηγορία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θεωρούνται ντροπαλοί ή δειλοί, όντας πιο συνεσταλμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν με επιτυχία την εσωστρέφεια τους με τους τρόπους που θα περιγράψουμε.

Καταρχάς, οι εσωστρεφείς μπορούν να εκμεταλλευτούν την ώρα που απομονώνονται ως μία ευκαιρία για να ανασυνταχθούν και να ανακτήσουν την χαμένη τους ενέργεια.

Δεύτερον, η τάση τους να εξετάζουν προσεκτικά ότι τους περιβάλλει, τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν λεπτομέρειες για άτομα και καταστάσεις που συχνά διαφεύγουν στα εξωστρεφή άτομα. Αυτό τους κάνει και σοφότερους με την πάροδο των ετών.

Τρίτον, έχουν τους λεγόμενους «λίγους και καλούς φίλους» που θα τους συμπαρασταθούν πολύ περισσότερο στα δύσκολα και θα χαρούν αληθινά όταν και οι ίδιοι είναι ευτυχισμένοι, διαχωρίζοντας επιτυχώς τους πραγματικούς φίλους από τους απλούς γνωστούς.

Έπειτα, οι εσωστρεφείς είναι καλοί ακροατές καθώς δίνουν προσοχή στο συνομιλητή τους, κατανοώντας πραγματικά το μήνυμα που τους στέλνει, εν αντιθέσει με τους εξωστρεφείς που κατά κύριο λόγο επιθυμούν απλά να μιλάνε.

Οι επιτυχημένοι εσωστρεφείς επίσης έχουν μεγάλη φαντασία καθώς συχνά κλείνονται στο δικό τους κόσμο, καταφέρνουν όμως να μετατρέπουν τα όνειρα και τους στόχους τους σε πραγματικότητα.

Έκτον, όταν οι εσωστρεφείς αφοσιώνονται σε κάτι συγκεντρώνουν όλη τους την προσοχή σε αυτό και μπορούν να εκμεταλλευτούν το χαρακτηριστικό τους αυτό όταν θέλουν να επιτύχουν κάτι.

Ακόμη, οι επιτυχημένοι εσωστρεφείς ξέρουν να περνούν καλά σε εκδηλώσεις με πολλά άτομα, ακόμη κι αν δεν απολαμβάνουν την πολυκοσμία, εφόσον γνωρίζουν ότι οι φίλοι τους θα είναι μαζί τους.

Όγδοον, οι επιτυχημένοι εσωστρεφείς αναλύουν σε βάθος τα ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρονται και δεν δίνουν σημασία στο αν οι υπόλοιποι τους χαρακτηρίζουν ως υπεραναλυτικούς.

Επίσης, δεν μιλούν στο τηλέφωνο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, μπορούν όμως να κάνουν συζητήσεις κατά πρόσωπο με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Τέλος, λόγω της απομόνωσης τους έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν και εν τέλει να εκφράσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα συναισθήματά τους και να διαχειρίζονται καλύτερα τον εαυτό τους και τον ψυχικό τους κόσμο εν γένει.

Εκμεταλλευθείτε αποτελεσματικά κι εσείς τις ιδιότητες του χαρακτήρα σας, ανεξαρτήτως από το αν είστε εσωστρεφείς, εξωστρεφείς ή βρίσκεστε κάπου στο μέσο αυτών, και σε κάθε περίπτωση εξωτερικεύστε την αγάπη σας προς την οικογένειά σας και προστατεύστε τη, επιλέγοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας First Care της Interasco.