Τα νέα μας

07.11.2018

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα από τα πιο θετικά συναισθήματα!

ευγνωμοσύνη

Είναι γεγονός ότι τα σημερινά παιδιά είναι πολυάσχολα και έχουν ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για να κάνουν ένα διάλειμμα, να αναλογιστούν πόσο τυχερά είναι που απολαμβάνουν την παιδική ηλικία και το πως οι εμπειρίες τους τα οδηγούν στην κατάκτηση των στόχων τους και προοδευτικά στην ωριμότητά τους. Είναι όμως σημαντικό να αντιλαμβάνονται το παρόν και να μη θεωρούν δεδομένα τα όσα απολαμβάνουν, από το ανέμελο παιχνίδι με τους φίλους τους μέχρι τα δώρα που τους χαρίζουν οι γονείς τους. Η ευγνωμοσύνη αυτή έχει πολύ μεγάλη δύναμη και αποτελέσματα που αντέχουν στο χρόνο και είναι μέλημα δικό μας, των ενηλίκων, να τους τη διδάξουμε, χρησιμοποιώντας κάποιες απλές μεθόδους.

Το πρώτο βήμα είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μοιράζονται τις θετικές τους εμπειρίες. Εάν είναι πιο συνεσταλμένα, μπορούν απλά να καταγράφουν τις εμπειρίες τους σε ένα ημερολόγιο. Έτσι τα συναισθήματά τους αποτυπώνονται με λέξεις και εξωτερικεύονται, βοηθώντας τα να είναι πιο δυνατά όταν βιώνουν μια δύσκολη ημέρα ή εβδομάδα.

Βασική είναι επίσης και η εκμάθηση της επανεκτίμησης εμπειριών που δεν αποδείχτηκαν τελικά καλές ή αξιόλογες, καθώς οι άσχημες ή λιγότερο καλές εμπειρίες κάνουν τα παιδιά λιγότερο σκληρά και πιο ανοικτά σε ένα νέο ξεκίνημα και στην ανάπτυξη της εφευρετικότητας που χρειάζονται για να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις.

Παράγοντας που καλλιεργείται είναι και η ειλικρίνεια αλλά και η ανάγκη να λέει ένα παιδί το «ευχαριστώ», καθώς έτσι λαμβάνει χαρά και αγάπη από το περιβάλλον του και χτίζει ποιοτικότερες σχέσεις.

Άλλο στοιχείο είναι η εκτίμηση για τα μικρά, απλά και καθημερινά πράγματα που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα. Ένας έπαινος, ένα ουράνιο τόξο στον ουρανό, μια αγκαλιά είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε τα παιδιά να κατανοήσουν και να αντιληφθούν ως πηγή αγνής ευτυχίας.

Τέλος, η ευγνωμοσύνη δε θα πρέπει να είναι η μοναδική αρετή, αλλά μέρος ενός συνόλου αρετών που καλούμαστε να διδάξουμε στα παιδιά μας, προκειμένου να έχουν κίνητρα, να είναι ευτυχισμένα και πάντα να προσπαθούν για το καλύτερο.

Διδάξτε κι εσείς στα παιδιά σας την ευγνωμοσύνη και νιώστε ασφαλείς καθώς η ασφαλιστική οικογένεια της Interasco βρίσκεται δίπλα σας, παρέχοντάς σας τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες λύσεις της αγοράς για την προστασία της υγείας της οικογένειάς σας, με το πρόγραμμα «New Platinum Family».