Τα νέα μας

11.03.2020

Διατροφικές επιλογές για να ελέγχουμε καλύτερα το σωματικό μας βάρος

Η ισορροπία στο σωματικό μας βάρος έγκειται στο ποιες τροφές καταναλώνουμε, στο πόσο τρώμε αλλά και στο πόσο γυμναζόμαστε καθημερινά. Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας τον οποίο συχνά παραβλέπουμε και αυτός είναι το πότε καταναλώνουμε τα γεύματά μας, προκειμένου να μπορέσουμε να τα μεταβολίσουμε σωστά για να διατηρούμε σταθερό το σωματκό μας βάρος.

Η καθημερινότητα και οι ώρες που κοιμόμαστε καθορίζουν το πώς μεταβολίζουμε την ημερήσια ποσότητα τροφής που προσλαμβάνουμε. Το σώμα μας καίει το λίπος τον τροφών κατά τη διάρκεια που κοιμόμαστε, κατά συνέπεια είναι σημαντικό να μην επιλέγουμε τις βραδινές ώρες για τα πλήρη γευματά μας.

Σε τελευταία έρευνα που πραγματοποιήσε το πανεπιστήμιο Vanderbilt των ΗΠΑ, οι επιστήμονες εξέτασαν το μεταβολισμό ατόμων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας σε διάρκεια 56 ωρών. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες στις οποίες το μεσημεριανό και το βραδινό σερβιριζόταν στις 12:30 και στις 17:45 αντίστοιχα. Αυτό που διέφερε ήταν το τριτο γεύμα, το οποίο στη μία ομάδα προσφερόταν στις 8:00 ως πρωινό και στη δεύτερη ομάδα σαν βραδινό σνακ στις 22:00. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα άτομα της ομάδας που κατανάλωναν το σνακ αργά το βράδυ μεταβόλιζαν πιο δύσκολα τα λιπαρά στοιχεία και τους υδατάνθρακες σε σχέση με τα άτομα της άλλης ομάδας που κατανάλωναν το τελευταίο τους γεύμα το απόγευμα.

Η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη σημασία που έχει το να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό και σταδιακά να ελαττώνουμε τις ποσότητες των γευμάτων που καταναλώνουμε αποφεύγοντας τα πλούσια βραδινά γεύματα. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα καλό θα είναι αφενώς να μην γευματίζουμε μετά τις οκτώ το βράδυ και αφετέρου να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες ημερησίως, προκειμένου να αναπληρώνουμε αποτελεσματικά τη χαμένη μας ενέργεια και να δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να μεταβολίσει σωστά τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά.

Προγραμματίστε κι εσείς σωστά τα γεύματά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά το σωματικό σας βάρος, και επιλέξτε για την φροντίδα της υγείας σας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.