Τα νέα μας

16.01.2019

5 βήματα για να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε το άγχος

άγχος

Είναι γεγονός πώς η ανθρωπότητα είναι πολύ πιο προηγμένη από ποτέ, υστερεί όμως ακόμη στην αντιμετώπιση των συναισθημάτων. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακόμη τη λανθασμένη αντίληψη πως υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα, αδυνατώντας να κατανοήσουμε ότι το κάθε συναίσθημα σκοπεύει απλώς στο να μας μεταδώσει ένα μήνυμα.

Οι άνθρωποι καταναλώνουν όλη τους τη ζωή κυνηγώντας την ευτυχία, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η ευτυχία είναι ένα σημάδι ότι βαδίζουν στο σωστό δρόμο, αλλά δεν είναι ο ίδιος ο δρόμος. Ο τρόπος ζωής μας και οι άπειροι περισπασμοί μειώνουν τις στιγμές που είμαστε ο εαυτός μας, ακούμε το σώμα μας και επεξεργαζόμαστε ότι νιώθουμε. Αυτός ο «βιαστικός» τρόπος ζωής και η συναισθηματική μας άγνοια συμβάλλουν στην παγκόσμια επιδημία της κατάθλιψης, του άγχους και των κρίσεων πανικού.

Ας δούμε λοιπόν πέντε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κατανικήσουμε το άγχος που συχνά αισθανόμαστε.

Πρώτον θα πρέπει να δώσουμε το χρόνο στον εαυτό μας να αντιληφθεί το συναίσθημα που βιώνει. Όποτε καταλάβετε ότι είστε αγχωμένοι πηγαίνετε σε ένα σημείο που έχει ησυχία και νιώθετε ασφάλεια, μείνετε με τον εαυτό σας και αφήστε ελεύθερο το συναίσθημά σας. Μην κατακρίνετε αυτό που αισθάνεστε.

Δεύτερον, αφήστε το συναίσθημα να σας κατακλύσει και να ρέει μέσα σας. Εάν αντιληφθείτε ότι έχετε άγχος σταματήστε να προσπαθείτε να το ελέγξετε και να αντιστέκεστε σε αυτό. Αφήστε το να σας πλημμυρίσει προκειμένου στη συνέχεια να απομακρυνθεί από εσάς.

Τρίτον, πάρτε μια βαθιά ανάσα για να νιώσετε έντονα το συναίσθημα και κάντε μία βαθιά εκπνοή για να διώξετε το συναίσθημα. Εάν το δοκιμάσετε αυτό αρκετές φορές θα δείτε ότι το άγχος σας θα γίνει λιγότερο έντονο και σταδιακά δε θα σας επηρεάζει.

Τέταρτον, αντιληφθείτε τόσο το άγχος όσο και κάθε σας συναίσθημα ως ένα μήνυμα και αισθανθείτε ευγνώμονες που κατανοείτε τα μηνύματα του θυμικού σας.

Τέλος, συγκεντρωθείτε στο παρόν. Όποτε νιώθετε στρες επικεντρωθείτε στο τώρα, στη θερμοκρασία του δωματίου που βρίσκεστε, στο ήχους γύρω σας. Έτσι θα απομακρύνετε ευκολότερα τα αρνητικά συναισθήματα.

Καταπολεμήστε κι εσείς το καθημερινός στρες και αν έχετε θέση ευθύνης στην εργασία σας αισθανθείτε ακόμη πιο ασφαλείς επιλέγοντας την Aστική Eυθύνη Εκπροσώπων και Στελεχών (D&O) της Interasco.