Τα νέα μας

23.04.2018

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Ημέρα Βιβλίου

Η 23Η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, σε μνήμη της 23ης Απριλίου του 1616, ημέρα διπλού θανάτου δύο εκ των κορυφαίων μορφών των γραμμάτων, του θεατρικού συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και του συγγραφέα Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. Κατά την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας, το αναγνωστικό κοινό έχει μειωθεί δραστικά, καθώς το 40% του πληθυσμού δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με τα βιβλία, το 50% των ενεργών αναγνωστών απαρτίζεται από Έλληνες άνω των 40 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο ένα 10% ανήκει στο μαθητικό κοινό. Το ουσιώδες ζήτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι ποιοι παράγοντες μας οδήγησαν στο να αποφεύγουμε να αγοράζουμε και να έχουμε ως συντροφιά μας τα βιβλία. Όσον αφορά στις νεότερες ηλικίες, οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν κατά κύριο λόγο στους γονείς.

Πολλές φορές οι αυξημένες υποχρεώσεις των γονέων τους στερούν τον πολύτιμο χρόνο που περνούν με τα παιδιά τους, κατά συνέπεια απουσιάζει και η υπενθύμιση προς τα τελευταία της μεγάλης σημασίας του βιβλίου. Επίσης τόσο τα νεότερα άτομα όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες θεωρούν το βιβλίου «χάσιμο χρόνου», καθώς ακόμη και η παραμικρή πληροφορία που χρειαζόμαστε βρίσκεται πλέον στο διαδίκτυο, ενώ η διασκέδαση πλέον δεν είναι η ανάγνωση λογοτεχνίας αλλά κατά κύριο λόγο τα παιχνίδια σε κονσόλες και υπολογιστές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι σύγχρονοι Έλληνες να πάσχουν από λεξιπενία, έχοντας περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής πλούσιου προφορικού και γραπτού λόγου. Έτσι οδηγούμαστε ασυναίσθητα σε συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των κοινωνικών σχέσεων σε καιρούς που η οικονομική κρίση έχει ήδη καταστήσει δύσκολους.

Με αφορμή λοιπόν την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου είναι ευκαιρία να αναλογιστούμε τις συνέπειες που έχει η απουσία της λογοτεχνίας από τη ζωή μας, και να προσπαθήσουμε να την επανεντάξουμε προκειμένου να προσφέρουμε στον εαυτό μας μικρές καθημερινές στιγμές εικόνων και φαντασίας τις οποίες μας προσφέρουν τα βιβλία, οι οποίες ουσιαστικά συντελούν στην απόδρασή μας από την καθημερινή πραγματικότητα και ρουτίνα.

Η Interasco σας καλεί να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στον κόσμο των βιβλίων στο σπίτι σας, αισθανόμενοι ξέγνοιαστοι για τον προσωπικό σας χώρο,  με τα ολοκληρωμένα προγράμματα κατοικίας  που σας προσφέρει.