Τα νέα μας

03.01.2019

Το φαγητό επηρεάζει τον τρόπο σκέψης μας!

φαγητό

Για πολλά χρόνια ακούγαμε τη φράση «είμαστε ό, τι τρώμε». Ωστόσο αν ακόμη και σήμερα δεν έχουμε αποφασίσει να κόψουμε το ανθυγιεινό φαγητό, μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois των ΗΠΑ σίγουρα θα μας πείσει να τρεφόμαστε πιο υγιεινά.

Το βασικό ερώτημα ήταν το κατά πόσον η δίαιτα και η διατροφή συνδέονται με την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και αντί οι ερευνητές να συμπεράνουν την υγεία του εγκεφάλου διεξάγοντας ένα γνωστικό τεστ, εξέτασαν απευθείας τον εγκέφαλο σε υψηλή ανάλυση.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τους διατροφικούς βιοδείκτες στο αίμα 115 υγιών συμμετεχόντων (ηλικίας 65-75 ετών) και ειδικότερα: τα Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, το λυκοπένιο (που βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες και το καρπούζι), το φολικό οξύ (βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά), τα καροτενοειδή (τα βρίσκουμε στα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά), τη ριβοφλαβίνη και τις βιταμίνες Β12 και D. Η ερευνητική ομάδα διάλεξε αυτούς τους βιοδείκτες καθώς αντιπροσωπεύουν πολλά από τα συστατικά της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Οι συμμετέχοντες που είχαν υγιή επίπεδα βιοδεικτών στον οργανισμό τους είχαν και καλύτερη σύνδεση στους εγκεφαλικούς τους νευρώνες, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να είναι ικανότερα στο να επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η ερευνητική ομάδα ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος και σε τεστ μέτρησης της γνωστικής τους λειτουργίας, της συνολικής τους ευφυΐας και μνήμης, στα οποία επίσης τα άτομα με υψηλότερους βιοδείκτες ανταποκρίθηκαν θετικότερα.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου και την γνωστική λειτουργία. Κατά συνέπεια , όχι μόνο είμαστε ό, τι τρώμε, αλλά η διατροφή αποτελεί το θεμέλιο της υγείας του συνόλου του οργανισμού μας. Καλό θα είναι λοιπόν την επόμενη φορά που θα θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι ανθυγιεινό, να αλλάξουμε γνώμη και να θυμόμαστε ότι μέσα στο ψυγείο μας υπάρχουν και πολλά λαχανικά και φρούτα τα οποία μας χαρίζουν σωματική και νοητική ευεξία.

Κάντε κι εσείς περισσότερο υγιείς διατροφικές επιλογές για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας και φροντίστε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα νοσηλείας New Platinum Family της Interasco.