Τα νέα μας

02.02.2021

Υγιεινές τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν την κόπωση

τροφές

Τη στιγμή που νιώθουμε την κούραση να μας καταβάλλει η αυθόρμητη αντίδρασή μας είναι να καταναλώσουμε μία κούπα καφέ, ένα ενεργειακό ποτό ή ένα γλυκό. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι διατροφικές επιλογές μας προσφέρουν προσωρινά λίγη ενέργεια, αλλά στη συνέχεια καταλήγουμε να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι από πριν. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι σωστές τροφές που θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε το αίσθημα το κόπωσης.

Ξεκινάμε από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να έχουν πρωταρχική θέση στο διαιτολόγιό μας, καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας και μας δίνουν ενέργεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης σημαντικό είναι να προτιμάμε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς έχουν λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και αυξάνουν αποτελεσματικότερα τα επίπεδα της ενέργειάς μας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσουμε κουρασμένοι μπορούμε να προτιμήσουμε τα δημητριακά ολικής άλεσης, ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή ένα ποτήρι γάλα. Εξαιρετικά ωφέλιμοι είναι και οι ξηροί καρποί, όπως είναι τα αμύγδαλα και τα καρύδια οι οποίοι μειώνουν το αίσθημα της πείνας που νιώθουμε μεταξύ των κυρίως γευμάτων μας και ενισχύουν τον οργανισμό μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θερμιδική αξία των ξηρών καρπών είναι υψηλή, κατά συνέπεια θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Από τον συγκεκριμένο διατροφικό κατάλογο δε θα μπορούσαν να λείπουν και φυτικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως είναι τα φασόλια τα οποία περιέχουν μαγνήσιο -στοιχείο που μας δίνει πίσω την χαμένη μας ενέργεια-, αλλά και τα μανιτάρια, τα οποία περιέχουν φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως είναι η ριβοφλαμίνη και η νιασίνη και προστετεύουν τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμούν την κόπωση γιατί υποστηρίζουν τα επινεφρίδια.

Εάν τώρα αισθανόμαστε και αφυδατωμένοι, μπορούμε αντί για μία κούπα καφέ, να προτιμήσουμε έναν φυσικό χυμό ή ένα ποτήρι πράσινο τσάι. Τα ροφήματα αυτά μας δίνουν ενέργεια, χωρίς να μας προκαλούν την υπερδιέγερση που προκαλεί ο καφές. Τέλος, σημαντικότερο όλων όταν αισθανόμαστε κόπωση είναι να καταναλώνουμε άφθονο νερό, καθώς το νερό συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού και μας προσφέρει το αίσθημα της ευεξίας που έχουμε ανάγκη.

Εντάξτε κι εσείς στο διαιτολόγιό σας τις παραπάνω υγιεινές φυσικές τροφές για να καταπολεμήσετε το αίτημα της κόπωσης και επιλέξτε για τη φροντίδα της υγείας σας τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care & First Care Advanced της Interasco.