Τα νέα μας

24.11.2020

Τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό

κυκλοφορία

Η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως είναι το κάπνισμα και η παχυσαρκία και μπορεί να προκαλέσει κράμπες, δυσκολίες στην πέψη, πάγωμα των άκρων. Υπάρχουν ορισμένες τροφές που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό, τις οποίες αξίζει να γνωρίζουμε αλλά και να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Ξεκινάμε από το πιπέρι καγιέν, ένα μπαχαρικό το οποίο περιέχει το φυτοχημικό καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη ευνοεί τη ροή του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ωθώντας τον οργανισμό μας να παράγει νιτρικό οξείδιο αλλά και άλλα αγγειοδιασταλτικά, που συμβάλλουν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλο ωφέλιμο μπαχαρικό είναι η κανέλα αλλά και ο κουρκουμάς, καθώς βάσει ερευνών βελτιώνουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος στη στεφανιαία αρτηρία. Ευεργετικό είναι και το ρόδι, καθώς βοηθά τη ροή του αίματος και την οξυγόνωση του μυϊκού ιστού, βοηθώντας και τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά. Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, το οποίο περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς συμβάλλει στη διαστολή των φλεβών και την αρτηριών. Εξαιρετικά ωφέλιμο για την καρδιά μας είναι και το σκόρδο, το οποίο αποδεδειγμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Τα λιπαρά τώρα ψάρια, όπως είναι ο σολωμός και το σκουμπρί, αποτελούν εξαιρετικές πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ευνοούν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα κρατούν την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι επίσης ωφέλιμα, καθώς είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα, τα οποία το σώμα μας μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο, που αποτελεί ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νιτρικά άλατα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας, με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, που επιτρέπει την καλύτερη ροή της κυκλοφορίας του αίματος.

Τέλος, ευεργετικά είναι και τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία περιορίζουν τις φλεγμονές στον οργανισμό, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη δυσκαμψία των αρτηριών, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στο σώμα μας.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω υγειεινές τροφές, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό και θωρακίστε την υγεία σας επιλέγοντας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.