Τα νέα μας

08.10.2020

Πράγματα που μας κρατούν πίσω και πώς να τα ελέγξουμε

πράγματα

Είναι γεγονός ότι οι δυνατότητες όλων μας είναι περισσότερες απ’ ότι φανταζόμαστε. Γιατί λοιπόν αισθανόμαστε συχνά ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο; Ίσως επειδή υπάρχουν πράγματα, συνήθειές μας, που μας κρατούν πίσω και μας απομακρύνουν από τους στόχους μας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να νικήσουμε ό,τι καθυστερεί την πορεία μας προς την επιτυχία.

Ένας παρελκυστικός παράγοντας στη ζωή μας είναι η εξάρτηση από πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι εμείς και μόνο εμείς ελέγχουμε την ζωή μας, και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα προσπαθούμε στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Άλλος παράγοντας που μας κρατάει πίσω είναι η αναποφασιστικότητα. Το να διστάζουμε να πάρουμε μία σημαντική απόφαση είναι θεμιτό και λογικό, το να αναβάλουμε όμως σημαντικά θέματα λόγω των ανησυχιών μας συχνά αποτελεί φαύλο κύκλο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η επιτυχία περιέχει και έναν σημαντικό βαθμό ρίσκου και ρισκάροντας μπορεί να χάσουμε, ακόμη όμως και μέσα από τις αποτυχίες μας διδασκόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι.

Η αυτοπειθαρχία τώρα, είναι μία ιδιότητα την οποία είναι ουσιαστικό να καλλιεργήσουμε, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία μας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καταστρώσουμε ένα σχέδιο δράσης ή ένα ημερήσιο πλάνο, καλό θα είναι να το ακολουθήσουμε όσο πιο πιστά μπορούμε, καθώς έτσι θα αφοσιωθούμε σε όσα πραγματικά θέλουμε να διεκπεραιώσουμε.

Ένας ακόμη παράγοντας που μας κρατάει πίσω είναι και η έλλειψη αυτογνωσίας. Το να γνωρίζουμε τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά μας είναι βασικό όταν θέτουμε στόχους καθώς οι στόχοι μας πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι σε εμάς για να είναι και επιτεύξιμοι. Και για να θέσουμε στόχους είναι βασικό να έχουμε προοπτική. Να μπορούμε να προβλέψουμε τις δύσκολες καταστάσεις, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν έρθουν και να τις ξεπεράσουμε.

Τέλος, ο μεγαλύτερος παρελκυστικός παράγοντας είναι οι φόβοι και οι ανησυχίες που όλοι μας έχουμε, τους οποίους είναι σημαντικό να βρίσκουμε το σθένος να νικάμε.

Αφήστε κι εσείς κατά μέρος τους παράγοντες που σας κρατούν πίσω, για να επιτύχετε πιο εύκολα τους στόχους σας κι αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε, νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.