Τα νέα μας

18.09.2019

Φυσικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας

 

Το μυαλό μας «βομβαρδίζεται» καθημερινά από πλήθος νέων πληροφοριών. O καταιγισμός αυτός, σε συνδυασμό με τη δύσκολη και απαιτητική μας καθημερινότητα, μας οδηγεί στο να ξεχνάμε σημαντικά πράγματα ή υποχρεώσεις κάθε φορά που πρέπει να θυμηθούμε ή να αναλάβουμε κάτι καινούργιο αντίστοιχα. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας, να ενισχύσουμε τη σκέψη μας και να καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε τη μνήμη μας.

Καταρχάς, μπορούμε να μεταβάλλουμε κάποιες διατροφικές μας συνήθειες, μία εκ των οποίων είναι η πρόσληψη αυξημένης ποσότητας ζάχαρης. Η ζάχαρη μας οδηγεί σε δυσκολία απομνημόνευσης, καθώς επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας, με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο εγκέφαλός μας να συγκρατήσει απλές πληροφορίες, να τις επεξεργαστεί και να μεταφέρει τις πιο σημαντικές στη μακροπρόθεσμη μνήμη μας. Από την άλλη μεριά τα Ω3 λιπαρά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και στα συμπληρώματα διατροφής που κατασκευάζονται από τέτοια ψάρια, όπως είναι για παράδειγμα το μουρουνέλαιο, λειτουργούν ευεργετικά για τη μνήμη μας και είναι σημαντικό να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Στοιχείο βλαπτικό για τον εγκέφαλό μας είναι και το αλκοόλ, το οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε συχνά, καθώς μπορεί να βλάψει τον ιππόκαμπο, ένα κομμάτι του εγκεφάλου που παίζει ουσιώδη ρόλο στη μνήμη μας. Η σωστή διατροφή θα μας βοηθήσει και στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους, το οποίο αποτελεί επίσης βελτιωτικό παράγοντα της μνήμης μας και ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Βασική παράμετρος για τη λειτουργία της μνήμης μας είναι και ο ύπνος. Μειώνοντας τις ώρες του ύμνου μας μειώνουμε τη δυνατότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσει σωστά και με διαύγεια. Κατά συνέπεια καλό θα ήταν να φροντίζουμε να κοιμόμαστε το λιγότερο 7 ώρες καθημερινά.

Τέλος, είναι καλό στον ελεύθερο χρόνο μας να επιλέγουμε χόμπι και δραστηριότητες που εξασκούν τη μνήμη μας. Τέτοια χόμπι είναι για παράδειγμα το διάβασμα, το να λύνουμε σταυρόλεξα, το σκάκι, κλπ.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω απλά βήματα προκειμένου να ενισχύσετε φυσικά και εύκολα τη μνήμη σας και φροντίστε συνολικά την υγεία σας επιλέγοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.