Τα νέα μας

08.01.2020

Υγιεινές τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αποτελεί το μοναδικό στοιχείο στον οργανισμό μας που παράγεται με την έκθεση στο ηλιακό φως, γι αυτό και είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου». Η βιταμίνη D έχει πολλαπλά ωφέλη για τον οργανισμό μας, καθώς εγγυάται υγιή οστά και δόντια, ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι γίνεται όμως όταν το ηλιακό φως περιορίζεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είτε η δύσκολη καθημερινότητά μας δε μας επιτρέπει μία πρωινή έξοδο τις ημέρες με λιακάδα; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, είναι οι τροφές που αποτελούν πηγές βιταμίνης D και θα πρέπει να εντάξουμε οπωσδήποτε στο διαιτολόγιό μας.

Εξαιρετική πηγή βιταμίνης D αποτελεί το πιο γνωστό από τα λιπαρά ψάρια, ο σολωμός. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η περιεκτικότητα του σολωμού σε βιταμίνη D διαφέρει ανάλογα με το αν είναι εκτροφής ή αλιευμένος με φυσικό τρόπο, οπότε είναι καλό να προτιμάμε τον αλιευμένο σολωμό από αυτόν του ιχθυοτροφείου. Άλλα λιπαρά ψάρια που περιέχουν βιταμίνη D είναι η ρέγγα και η σαρδέλα. Καλό είναι να προτιμάμε τις φρέσκες ρέγγες και όχι τις καπνιστές καθώς και τις φρέσκες σαρδέλες και όχι αυτές που πωλούνται σε κονσέρβες, καθώς τα φρέσκα ψάρια έχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D.

Άλλη πηγή της «βιταμίνης του ήλιου» είναι και το μουρουνέλαιο, το οποίο όμως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του και σε βιταμίνη Α -η οποία σε υψηλά επίπεδα γίνεται τοξική- θα πρέπει να το καταναλώνουμε σε ελεγχόμενες ποσότητες. Εάν τώρα δεν είμαστε λάτρεις των ψαριών, μπορούμε να προτιμήσουμε άλλες τροφές, όπως είναι για παράδειγμα τα αυγά. Το ασπράδι των αυγών περιέχει όλη την πρωτεΐνη, τα λιπαρά και τις βιταμίνες, ενώ ο κρόκος τους αποτελεί μία ακόμη πηγή βιταμίνης D.

Άλλη τροφή εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη και χωρίς λιπαρά, που την προτιμούν και όσοι ακολουθούν καθαρά χορτοφαγική διατροφή είναι τα μανιτάρια, τα οποία παράγουν βιταμίνη D2 η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών D. Τέλος υπάρχουν και ροφήματα ενισχυμένα με βιταμίνη D όπως είναι το γάλα σόγιας και κάποιοι χυμοί αλλά και ενισχυμένα δημητριακά.

Εντάξτε κι εσείς στο διαιτολόγιό σας τις παραπάνω υγειεινές και πλούσιες σε βιταμίνη D τροφές, για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και θωρακίστε την υγεία της οικογένειάς σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.