Τα νέα μας

01.12.2020

Υγιεινές επιλογές που αντικαθιστούν το αλάτι στα γεύματά μας

αλάτι

Το αλάτι είναι το πιο κοινό μπαχαρικό που δίνει γεύση στο φαγητό μας, ωστόσο συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και άλλα προβλήματα υγείας. Εάν λοιπόν θέλουμε να μειώσουμε την ημερήσια ποσότητα αλατιού που καταναλώνουμε αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε τα γεύματά μας και να είναι εξίσου γευστικά, μπορούμε να εντάξουμε στις συνταγές μας διάφορα καρυκεύματα, βότανα και άλλα υλικά. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα καλύτερα υποκατάστατα του αλατιού.

Ξεκινάμε με το σκόρδο, ένα πικάντικο μπαχαρικό, που ενισχύει τη γεύση χωρίς να αυξάνει την περιεκτικότητα του φαγητού σε νάτριο. Επιπλέον το σκόρδο ωφελεί την υγεία μας, καθώς βάσει μελετών τα συστατικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου. Εκτός από το σκόρδο, το ξερό κρεμμύδι αλλά και η σκόνη κρεμμυδιού, μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του φαγητού μας.

Άλλο υλικό είναι ο χυμός ή το ξύσμα λεμονιού. Ακριβώς λόγω του κιτρικού οξέως, το λεμόνι λειτουργεί όπως το αλάτι, βελτιώνοντας τη γεύση του γεύματός μας, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα την πολύτιμη βιταμίνη C, που θωρακίζει τον οργανισμό μας.  Άλλο ωφέλιμο μπαχαρικό που μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι είναι το τριμμένο μαύρο πιπέρι, το οποίο όχι μόνο βελτιώνει γεύση στο φαγητό μας αλλά καταπολεμά τις φλεγμονές και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδειαγγειακών νοσημάτων.

O άνιθος, ο οποίος χαρίζει χρώμα και άρωμα στις συνταγές μας, μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το αλάτι ιδιαίτερα όταν τον χρησιμοποιήσουμε σε πιάτα με ψάρι ή πατάτες και τον συνδυάσουμε με χυμό λεμονιού. Εάν τώρα θέλουμε να ετοιμάσουμε σαλάτα ή ψητά λαχανικά μπορούμε να μειώσουμε το αλάτι και να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο ξύδι μπαλσάμικο, το οποίο είναι γλυκό αλλά ταυτόχρονα και πικάντικο.

Τέλος, ένα εξαιρετικά γευστικό και χαμηλό σε νάτριο μπαχαρικό είναι και η καπνιστή πάπρικα, την οποία μπορούμε να βρούμε εύκολα στα καταστήματα τροφίμων και αντικαθιστά το αλάτι σε πλήθος συνταγών.

Χρησιμοποιήστε κι εσείς εναλλακτικές πηγές αλατιού στις συνταγές σας, για να ενισχύσετε την ποιότητα της διατροφής σας και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας, επιλέγοντας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.