Τα νέα μας

25.08.2020

Ποια είναι τα πιο υγιεινά λαχανικά σε παγκόσμιο επίπεδο

λαχανικά

Τα ωφέλη των λαχανικών για την υγεία μας είναι πολλαπλά, καθώς τα περισσότερα είναι χαμηλά σε θερμιδική αξία και ταυτόχρονα πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποια λαχανικά τα οποία έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες, καθώς μπορούν μεταξύ άλλων να μειώσουν τον κίνδυνο των φλεγμονών και να θωρακίσουν τον οργανισμό μας από τις ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα λαχανικά που βρίσκονται παγκοσμίως στην κορυφή της λίστας και σίγουρα αξίζει να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Ξεκινάμε με το σπανάκι, το γνωστό σε όλους μας φυλλώδες λαχανικό, το οποίο διαθέτει εξαιρετικές θρεπτικές ουσίες, καθώς μόλις 30 γραμμάρια είναι αρκετά προκειμένου να καλύψουμε το 56% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Α, καθώς και το 100% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη Κ, με μόλις 7 θερμίδες. Τα καρότα αποτελούν ένα άλλο εξαιρετικά ωφέλιμο λαχανικό. Περιέχουν βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό στο οποίο οφείλουν το χρώμα τους, ικανό να μας προστατεύσει από πολλές μορφές καρκίνου. Το μπρόκολο είναι το πιο ωφέλιμο στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και περιέχει σουλφοραφάνη, η οποία είναι ικανή να μειώσει το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων και συγχρόνως περιέχει βιταμίνη C και Κ, μαγνήσιο και ποτάσσιο.

Το σκόρδο τώρα είναι ένα λαχανικό με φαρμακευτικές ιδιότητες, με τις ρίζες της χρήσης του να απλώνονται βαθιά στην κινεζική και αιγυπτιακή ιστορία. Προάγει την καλή υγεία της καρδιάς και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου, των τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Άλλο εξαιρετικά ωφέλιμο λαχανικό είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα οποία περιέχουν βιταμίνη Κ, Α και C αλλά και μεταλλικά στοιχεία. Ακολουθεί το λάχανο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, ποτάσσιο και ασβέστιο. Μπορεί επίσης να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Τέλος, εξαιρετικά ωφέλιμο και διαδεδομένο και στη χώρα μας είναι το τζίντζερ, καθώς χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές αλλά και σε διάφορους χυμούς λόγω της ιδιαίτερης και πικάντικης γεύσης του. Η κατανάλωσή του καταπολεμά διαταραχές που οφείλονται σε φλεγμονές όπως είναι η αρθρίτιδα, ενώ ταυτόχρονα έχει και λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Εντάξτε κι εσείς στη διατροφή σας τα παραπάνω λαχανικά, για να επωφεληθείτε από όσα μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας και επιλέξτε για τη φροντίδα της υγείας σας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.