Τα νέα μας

12.11.2020

Απλοί τρόποι να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν

παρελθόν

Σίγουρα όλοι μας έχουμε περάσει στιγμές στο παρελθόν που μας έχουν στιγματίσει. Έχουμε ζήσει διαμάχες, έχουμε παλέψει και έχουμε γεμίσει με αμφιβολίες. Κατά πόσο όμως είμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να αφήσουμε το παρελθόν μας πίσω, προκειμένου να αφοσιωθούμε στο παρόν και κατ΄επέκταση στο μέλλον μας; Ας δούμε λοιπόν κάποιους απλούς τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε ευκολότερα να ξεχάσουμε το παρελθόν μας και να αφοσιωθούμε στους μελλοντικούς μας στόχους.

Για να ξεχάσουμε το παρελθόν, βασικός παράγοντας είναι η ενδοσκόπηση. Είναι ουσιαστικό να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας και να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι τωρινές σκέψεις μας, οι επιθυμίες μας και ποια είναι τα συναισθήματα που μπορούμε να αντέξουμε. Έτσι θα καταφέρουμε να επικεντρωθούμε στο παρόν και να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερα το μέλλον μας. Επόμενο σημαντικό βήμα είναι η συγχώρεση. Εάν υπάρχουν άτομα που μας έχουν πληγώσει με τη συμπεριφορά τους, οφείλουμε να τα συγχωρέσουμε. Η συγχώρεση θα μας βοηθήσει να απαγκιστρωθούμε ευκολότερα από καταστάσεις του παρελθόντος που μας πλήγωσαν συναισθηματικά και θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο παρόν αλλά και να ατενίσουμε το μέλλον μας, με μεγαλύτερη αισιοδοξία και θετική διάθεση.

Και για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν μας δεν πρέπει να παραλείψουμε την αποδοχή. Οφείλουμε να αποδεχτούμε τις παρελθοντικές καταστάσεις και να αναγνωρίσουμε ότι αυτά που έχουν συμβεί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Έτσι θα αποδεχτούμε ευκολότερα και ενδεχόμενα λάθη αλλά και κακές επιλογές που μας έχουν στιγματίσει και μας στερούν τη δυνατότητα να απελευθερωθούμε, ώστε να επικεντρωθούμε στους τωρινούς μας στόχους. Άλλωστε τα λάθη μας και οι κακές επιλογές είναι μαθήματα που μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Τέλος, εάν δυσκολευόμαστε στο να αφήσουμε πίσω καταστάσεις του παρελθόντος, καλό θα είναι να ζητάμε βοήθεια και να μιλάμε σε πρόσωπα που εμπιστευόμαστε, καθώς αυτό που πάντοτε πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της ζωής μας μοναχοί, αλλά μαζί με τα άτομα που θαυμάζουμε και πιστεύουμε σε αυτά.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω απλά βήματα για να αποδεσμευτείτε από το παρελθόν και να εντείνετε τις προσπάθειες που θα σας φέρουν πιο κοντά στους στόχους σας, κι αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας επιλέγοντας το εξειδικευμένο πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.