Τα νέα μας

26.02.2020

Τρόποι για να αυξήσουμε άμεσα τη συγκέντρωσή μας

συγκέντρωσή

Ο καταιγισμός πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά μας δυσκολεύει στο να μείνουμε συγκεντρωμένοι στα καθημερινά καθήκοντα και στους στόχους μας. Ας δούμε λοιπόν κάποιους απλούς τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη συγκέντρωσή μας σε υψηλά επίπεδα.

Το πρώτο βήμα είναι να ξεκινήσουμε την ημέρα μας κάνοντας ένα πλάνο στο οποίο θα ιεραρχούμε τις καθημερινές μας εργασίες και υποχρεώσεις κατά σειρά προτεραιότητας. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη ώστε να κατανοήσουμε όσα είναι πραγματικά αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε εντός της ημέρας και να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτά που πραγματικά αξίζουν.

Επόμενο βήμα είναι το να εντοπίσουμε τις ώρες της ημέρας κατά τις οποίες αποδίδουμε περισσότερο και να αφιερώσουμε τις ώρες αυτές για την εκπλήρωση των πιο απαιτητικών εργασιών μας. Έτσι θα μπορέσουμε σιγά σιγά να είμαστε γενικά πιο αποτελεσματικοί στους χρόνους μας.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συγκέντρωση είναι μία ιδιότητα ασκήσιμη. Μπορούμε λοιπόν να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη συγκέντρωσή μας για όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να την ενισχύσουμε προοδευτικά και να την αναπτύξουμε.

Όταν πάλι νιώθουμε ότι μας είναι αδύνατον να συγκεντρωθούμε μπορούμε για λίγο να σταματήσουμε οτιδήποτε κάνουμε και να συγκεντρωθούμε στη σκέψη μας και στον στόχο που πραγματικά θέλουμε να επιτύχουμε. Έτσι θα αποφύγουμε τους περισπασμούς και θα μπορέσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Και ακριβώς επειδή η ψυχική μας υγεία είναι τόσο σημαντική όσο και η σωματική μας υγεία, μπορούμε πραγματικά να ωφελήσουμε την συγκέντρωσή μας εάν ασκούμαστε καθημερινά, καθώς οι επιστήμονες τονίζουν ότι η καθημερινή άσκηση ενεργοποιεί την νευρο-ηλεκτρική λειτουργία του εγκεφάλου.

Τέλος, για να είμαστε αποτελεσματικά συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας, θα πρέπει να δίνουμε στον εαυτό μας αρκετές ευκαιρίες για ξεκούραση εντός της ημέρας. Άλλωστε ακόμη και ένα μικρό, πεντάλεπτο διάλειμμα αμέσως μετά το τέλος μίας εργασίας είναι αρκετό για να ξεκουράσουμε τη σκέψη μας και να συνεχίσουμε την ημέρα μας ακόμη πιο αποδοτικά.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας και αν κατέχετε θέση ευθύνης στην επιχείρηση που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.