Τα νέα μας

22.09.2020

Τροφές που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό μας

χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης, γνωστής και ως «κακής χοληστερόλης», ευθύνονται για την εμφάνιση καρδειαγγειακών νοσημάτων. Η διατροφή μας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα τρόφιμα που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας, προκειμένου να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό μας.

Η νούμερο ένα τροφή για τη ρύθμιση της χοληστερόλης είναι τα όσπρια και ειδικά τα φασόλια, τα ρεβύθια και οι φακές. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες και καταναλώνοντάς τα μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδειαγγειακών νοσημάτων. Άλλο εξαιρετικά ευεργετικό τρόφιμο είναι το αβοκάντο. Είναι πλούσια σε ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και σύμφωνα με κλινικές μελέτες βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που συνδέονται με την καλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης μας προσφέρουν φυτοστερόλες οι οποίες αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό, γι αυτό και είναι σημαντικό να εντάξουμε τους συγκεκριμένους ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό μας. Άλλη πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την HDL ή αλλιώς την «καλή χοληστερόλη».

Τα φρούτα και ιδιαίτερα τα μούρα μας ωφελούν επίσης για πολλούς λόγους. Είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες, που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, και περιέχουν βιοενεργούς παράγοντες που θωρακίζουν την καρδιά μας, ενώ μας προστατεύουν ταυτόχρονα και από χρόνια νοσήματα εξαιτίας των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Άλλη εξαιρετικά υγιεινή τροφή είναι και το κακάο, το οποίο κυρίως συναντάμε στη μαύρη σοκολάτα. Το κακάο μειώνει την LDL χοληστερόλη και αυξάνει  την HDL χοληστερόλη. Το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τη μαύρη σοκολάτα με μέτρο, καθώς είναι υψηλής θερμιδικής αξίας.

Τέλος, πλούσια σε ίνες αλλά και σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι και τα λαχανικά, γεγονός που τα κάνει υπέρμαχο σε μία διατροφή ενάντια στη χοληστερόλη.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω υγιεινές τροφές, για να ρυθμίσετε αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης στον οργανισμό σας και επιλέξτε για την φροντίδα της υγείας σας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.