Τα νέα μας

20.10.2020

Οι κορυφαίες τροφές για καλύτερη πνευματική απόδοση

τροφές

Οι μαθητές αλλά και οι ενήλικες που χρειάζονται την απομνημόνευση πολλών πληροφοριών για λόγους εκπαιδευτικούς, μαθησιακούς και επαγγελματικούς αντίστοιχα, έχουν ανάγκη από μία σωστή διατροφή που θα τονώσει την πνευματική απόδοση και θα κρατήσει τις επιδόσεις τους υψηλές. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές για τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ξεκινάμε με τα blueberries και τα σμέουρα, τα οποία περιέχουν πλήθος συστατικών ικανών να προάγουν την ακαδημαϊκή απόδοση. Το βασικότερο αυτών των συστατικών είναι τα φλαβονοειδή που περιέχουν και ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία καθώς διευκολύνουν την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας, ενώ παράλληλα μας προστατεύουν από τις φλεγμονές.

Επόμενη ευεργετική τροφή είναι τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα γρέιπφρουτ, τα οποία περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, μεταξύ των οποίων είναι η κουερσετίνη, η ρουτίνη και η εσπεριδίνη, ουσίες που βοηθούν στην καλύτερη αντίληψη των συμβόλων και των αριθμών.

Συνεχίζουμε με τη μαύρη σοκολάτα αλλά και τα προϊόντα που γενικότερα περιέχουν κακάο, τα οποία περιέχουν γκρουπ φλαβονοειδών που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την ομαλή παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα. Ευεργετικοί για τη σκέψη μας είναι και οι ξηροί καρποί, καθώς περιέχουν βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο. Αποτελούν πηγή καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και ινών και βάσει ερευνών βελτιώνουν την πρόσληψη λεκτικών πληροφοριών αλλά και την απόδοση σε πνευματικά τεστ.

Υπερτροφή είναι και τα αυγά, εξαιτίας των πολλαπλών θρεπτικών τους συστατικών, μεταξύ των οποίων είναι και η βιταμίνη B12, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του νευρικού συστήματος και βελτιώνει την όραση και την πνευματική λειτουργία. Από τον παραπάνω κατάλογο δε θα μπορούσε να απουσιάζει το αβοκάντο, το λαχανικό που ταιριάζει υπέροχα στις σαλάτες και σε πολλές συνταγές και περιέχει καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τέλος στις ευεργετικές πρωτεϊνούχες τροφές ανήκουν και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολωμός, τα οποία είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και σελίνιο, ουσίες ευεργετικές για το σύνολο του οργανισμού μας, αλλά και για την πνευματική μας απόδοση.

Εντάξτε κι εσείς τις παραπάνω τροφές στο διαιτολόγιό σας, για να δώσετε ώθηση στην πνευματική σας απόδοση και επιλέξτε για τη φροντίδα της υγείας σας τα πλήρη προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.