Τα νέα μας

01.09.2020

Τροφές που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας

τροφές

Μετά από μία ασθένεια ή ακόμη και από μία χειρουργική επέμβαση, μπορούμε να επιταχύνουμε την αναρρωσή μας με φυσικό τρόπο, καθώς υπάρχουν τροφές οι οποίες μας βοηθούν αλλά και επιταχύνουν την επάνοδο του οργανισμού μας σε φυσιολογικά επίπεδα, ενισχύοντας συγχρόνως το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να προτιμάμε για την ενίσχυση του οργανισμού μας.

Μία κατηγορία τροφών με θεραπευτικές ιδιότητες είναι τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συσταστικά, ικανά να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, καθώς περιέχουν βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φολικό οξύ και προβιταμίνη Α. Εκτός των φυλλωδών, αξίζει να αναφέρουμε και τα σταυροειδή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, τα οποία είναι εντυπωσιακά ωφέλιμα, γιατί αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού, ενδυναμώνοντάς μας ουσιαστικά.

Τα αυγά είναι επίσης μία τροφή που πρέπει να προτιμάμε, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α και B12, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελίνιο, ουσίες που συμβάλλουν σημαντικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Άλλη τροφή είναι και ο σολωμός, ο οποίος είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά, τα οποία είναι ικανά να θωρακίσουν την υγεία μας. Μάλιστα, μόλις 85 γραμμάρια σολωμού αρκούν για να προσλάβουμε το 70% της ημερήσιας ανάγκης μας σε σελίνιο, το οποίο ρυθμίζει τις φλεγμονές. Μένοντας στην κατηγορία των ζωικών τροφών, τα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι επίσης ωφέλιμα, καθώς περιέχουν γλουταμίνη και αργινίνη, δύο αμινοξέα που βοηθούν τον οργανισμό μας να αναρρώσει.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια αλλά και οι ηλιόσποροι αποτελούν μία ακόμη υγιεινή τροφή καθώς μας προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, θα πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με μέτρο εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής τους αξίας.

Τέλος, στην κατηγορία των «καλών υδατανθράκων» ανήκει και η γλυκοπατάτα, η οποία προσφέρει την ενέργεια που τα κύτταρά μας έχουν ανάγκη προκειμένου να αναρρώσουν, ενώ τα ένζυμα που περιέχει συμβάλλουν στην επούλωση των τραυμάτων.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω τροφές για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και φροντίστε για την υγεία σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.