Τα νέα μας

09.10.2019

Τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την όρασή μας

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η κακή όραση είναι αναπόφευκτη με το πέρασμα των ετών, καθώς όλοι σχεδόν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την οπτική μας οξύτητα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε υγιή όραση.

Νούμερο ένα τροφή για ενισχυμένη όραση είναι τα ψάρια, ιδίως αυτά που είναι περισσότερο λιπαρά, καθώς περιέχουν το πολύτιμο για τα μάτια μας -και όχι μόνο- Ω3. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, ο σολωμός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Το Ω3 καταπολεμά και την ξηρότητα των οφθαλμών που νιώθουμε συχνά όταν περνάμε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και o λιναρόσπορος είναι επίσης ευεργετικά αφού περιέχουν Ω3 και βιταμίνη Ε που καταπολεμούν τη γήρανση των ματιών.

Τα εσπεριδοειδή όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με βιταμίνη C η οποία είναι αντιοξειδωτική και ενισχύει την όρασή μας.

Τα καρότα, που περιέχουν βιταμίνη Α, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών μας, γιατί η βιταμίνη Α είναι συστατικό της ροδοψίνης, μίας πρωτεΐνης που βοηθά τον αμφιβληστροειδή να απορροφήσει το φως.

Το κόκκινο κρέας που είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, συνδέεται επίσης με τη διατήρηση της οπτικής οξύτητας στο πέρασμα του χρόνου αλλά και με την προστασία από την πάθηση της ωχράς κηλίδας. Πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης C και E είναι και τα αυγά, τα οποία αποτελούν επίσης σύμμαχο της όρασής μας.

Τελευταίο συστατικό που καταπολεμά την ξηρότητα των ματιών είναι το νερό το οποίο είναι ουσιώδες όχι μόνο για την όραση αλλά και για την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Καταναλώστε κι εσείς τις παραπάνω ομάδες τροφών, που ενδείκνυνται για υγιή όραση και θωρακίστε συνολικά την υγεία σας με τα ολοκληρωμένα προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.