Τα νέα μας

05.01.2021

Τροφές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

υπέρτασης

Η υπέρταση είναι μία κοινή παθολογική νόσος, την οποία αντιμετωπίζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως. Η ρύθμιση της υπέρτασης επιτυγχάνεται όχι μόνο με φαρμακευτική αγωγή αλλά και με το κατάλληλο διαιτολόγιο. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές που συμβάλλουν στη ρύθμιση της υπέρτασης.

Ξεκινάμε από τα εσπεριδοειδή, όπως είναι τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα οποία είναι ικανά να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, ενώ ταυτόχρονα μας προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Ευεργετικά είναι και τα πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα ψάρια, όπως για παράδειγμα ο σολωμός, καθώς προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από φλεγμονές.

Άλλη ωφέλιμη τροφή είναι οι κολοκυθόσποροι, οι οποίοι περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, όπως είναι το μαγνήσιο, το ποτάσσιο αλλά και το αμινοξύ αργινίνη, που συμβάλλει στην παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο είναι αναγκαίο για τη μείωση της πίεσης. Μένοντας στους ξηρούς καρπούς δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τα φυστίκια αιγίνης, τα οποία περιέχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά ικανά να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση.

Συνεχίζουμε με τα όσπρια, τα οποία ωφελούν την καρδιά μας, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο και ποτάσσιο. Μάλιστα, έρευνες που έγιναν σε μεγάλο δείγμα ατόμων πάσχοντων ή μη από υπέρταση απέδειξαν ότι όταν τα υποκείμενα κατανάλωναν όσπρια σε αντίθεση με άλλες ομάδες τροφών εμφάνιζαν μειωμένη πίεση.

Περνάμε στα λαχανικά, εκ των οποίων εξαιρετικά ωφέλιμο είναι το καρότο, το οποίο περιέχει φαινόλες όπως χλωρογόνα και καφεϊκά οξέα, που βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση των φλεγμονών. Ίδιες ιδιότητες έχει και το σέλερι, αλλά και η ντομάτα λόγω του λυκοπένιου που περιέχει.

Κλείνουμε με τα γαλακτοκομικά, εκ των οποίων ιδιαίτερα ευεργετικό είναι το γιαούρτι, καθώς περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το ποτάσσιο και το ασβέστιο, ικανά να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση.

Εντάξτε κι εσείς τις παραπάνω τροφές στο διαιτολόγιό σας για να ρυθμίσετε αποτελεσματικά την αρτηριακή σας πίεση και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας επιλέγοντας τα πλήρη προγράμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Αdvanced της Interasco.