Τα νέα μας

01.03.2019

Συνδυαστικές δίαιτες: το κλειδί της καλής διάθεσης

δίαιτες

Μία νέα έρευνα κατά την οποία αναλύθηκαν αποτελέσματα άνω των 40.000 ατόμων μας απέδειξε ότι το να μένουμε πιστοί αποκλειστικά και μόνο σε ένα διαιτητικό πρόγραμμα δε συμβάλλει στη θετική μας ψυχολογία.

Το πώς μία δίαιτα είναι ικανή να επηρεάσει τη διάθεσή μας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ έντονα την επιστημονική κοινότητα τελευταία. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους ειδικούς στις πρωτεϊνικές δίαιτες, στη Μεσογειακή διατροφή και στις δίαιτες που είναι γνωστές ως ολιστικές. Αλλά το κατά πόσον μία συγκεκριμένη δίαιτα επιδρά καλύτερα στον οργανισμό μας από άλλες αποτελεί ακόμη ένα ανοιχτό ερώτημα.

Η τελευταία έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως ουσιαστικά αποτελεί μία ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθησαν από διάφορες άλλες έρευνες είτε στοχευμένες είτε όχι στην επίλυση του ερωτήματος που στοχεύει να ανακαλύψει την πιο ωφέλιμη διατροφή κυρίως για τον ψυχισμό μας. Δόθηκε λοιπόν έμφαση στη σύνδεση των διαφόρων ειδών δίαιτας με τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των υποκειμένων και κυρίως στη μείωση των καταθλιπτικών εκδηλώσεων και των συμπωμάτων αγχωτικής συμπεριφοράς. Για να είναι πιο εμπεριστατωμένη η μελέτη, εξαιρέθηκαν από την ανάλυση δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών ή δίνουν έμφαση στην κατανάλωση μίας ομάδας τροφών έναντι άλλων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όλες οι διατροφικές επιλογές που εξετάστηκαν είχαν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα σχετικά με τον περιορισμό των αρνητικών συναισθημάτων, δεν βελτίωσαν όμως αισθητά το άγχος των ατόμων που τις ακολούθησαν. Έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γενικά το να καταναλώνουμε απλά και υγιεινά γεύματα είναι αρκετό για να είμαστε ψυχικά υγιείς χωρίς να πρέπει αναγκαία και αυστηρά να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη και αυστηρή δίαιτα.

Για παράδειγμα το να προτιμάμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και των λαχανικών, έναντι των γρήγορων και ανθυγιεινών φαγητών και των τροφών με επεξεργασμένα σάκχαρα αρκεί για να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε επίσης ότι ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με την άσκηση θα μας προσφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τόσο τις καταθλιπτικές τάσεις όσο και το καθημερινό στρες που βιώνουμε.

Κάντε κι εσείς τις σωστές διατροφικές επιλογές και ασκηθείτε παράλληλα, προκειμένου να έχετε μία πιο ευτυχισμένη καθημερινότητα και επιλέξτε για την υγεία σας το ανανεωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care που σας προσφέρει η Interasco.