Τα νέα μας

03.12.2020

Γνωρίζοντας τα συναισθήματά μας γινόμαστε ευτυχείς και επιτυχημένοι

συναισθήματά

Τα συναισθήματά μας αποτελούν την αντίδρασή μας σε όσα βιώνουμε. Όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις νιώθουμε άγχος ή θυμό, όταν κάνουμε λάθη νιώθουμε απογοήτευση, ενώ όταν επιτυγχάνουμε έναν στόχο μας είμαστε χαρούμενοι. Γνωρίζοντας τα συναισθήματά μας, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τον εαυτό μας και αυτή η αυτογνωσία αποτελεί το κλειδί για την ευτυχία και την επιτυχία μας. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το τι αισθανόμαστε την κάθε στιγμή.

Καταρχάς είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στην αλληλεπίδραση με τα άτομα του περιβάλλοντός μας, προκειμένου να «διαβάσουμε» τα συναισθήματα που αντικατοπτρίζονται στο πρόσωπό τους και να τους δείξουμε ότι ακούμε όσα μας λένε με προσοχή. Η διαδικασία αυτή μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα και να αποδεχτούμε τα δικά μας συναισθήματα απέναντι στις ευχάριστες ή δυσάρεστες καταστάσεις.

Έπειτα, πρέπει να επικοινωνούμε τα συναισθήματά μας στους άλλους, ώστε να είμαστε σε θέση να διατυπώνουμε τις σκέψεις μας και το πώς αισθανόμαστε. Έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτό που κάθε φορά πυροδοτεί τα αισθήματά μας και θα είμαστε σε θέση να τα διαχειριστούμε καλύτερα όταν συζητάμε και όταν διεκδικούμε κάτι. Αυτή η διαχείριση θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, προκειμένου να αποφύγουμε τις όποιες εντάσεις, οι οποίες αποτρέπουν τους άλλους να μας ακούσουν και να αποδεχτούν τις ιδέες και τις απόψεις μας.

Επόμενο και εξίσου σημαντικό είναι το να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί τα εκάστοτε δεδομένα και καταστάσεις, προκειμένου να σκεφτούμε με ηρεμία και να μπορέσουμε να λάβουμε τις αποφάσεις μας με περισσότερη ψυχραιμία. Η λογική σκέψη θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε καλύτερα τις καταστάσεις και να αποφύγουμε βεβιασμένες κινήσεις που μας οδηγούν σε λάθη και μας απομακρύνουν από τους στόχους μας.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα, για να γνωρίσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας και όχι μόνο να νιώθετε πιο ευτυχείς αλλά και να επιτυγχάνετε ευκολότερα τους στόχους σας, κι αν έχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε, νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το εξειδικευμένο πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.