Τα νέα μας

11.10.2019

Συνήθειες που βλάπτουν την παραγωγικότητα & πώς να τις περιορίσουμε

συνήθειες

Το να είμαστε παραγωγικοί σημαίνει να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στο λιγότερο δυνατό χρόνο. Ωστόσο, κάποιες συνήθειες ή ενέργειές μας βλάπτουν την παραγωγικότητά μας, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι λειτουργώντας κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο που έχουμε κατά νου, κατορθώνουμε περισσότερα πράγματα μέσα στην ημέρα. Επομένως είναι σημαντικό να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε αυτές τις συνήθειες.

Νούμερο ένα κακή συνήθεια των περισσότερων από εμάς είναι να τσεκάρουμε συνεχώς τα email μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτουμε συνεχώς τη ροή της σκέψης και τις διάφορες εργασίες μας, καθώς προσπαθούμε να απαντήσουμε σε κάθε εισερχόμενο email που λαμβάνουμε. Αυτό μπορούμε να το ξεπεράσουμε κάνοντας συγκεκριμένα διαλλείματα, προκειμένου να ασχοληθούμε με τα email μας συνολικά.

Άλλη συνήθεια που βλάπτει την παραγωγικότητά μας είναι το να φτιάχνουμε για την επόμενη ημέρα μεγάλα πλάνα εργασιών που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταφέρουμε να τα ολοκληρώσουμε. Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειάς είναι το να μας βρει η επόμενη ημέρα αγχωμένους. Και επειδή κανένας μας δε γεννήθηκε με υπερδυνάμεις είναι περισσότερο ρεαλιστικό να κάνουμε ένα πλάνο με τις εργασίες που μπορούμε πραγματικά να διεκπεραιώσουμε εντός της ημέρας, προκειμένου να είμαστε ψυχικά ήρεμοι αλλά και ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας.

Έπειτα, είναι σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας από τις ουσιώδεις εργασίες και όχι από τις δευτερεύουσες. Αυτό θα το επιτύχουμε εάν ρωτήσουμε τον εαυτό μας ποιό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε και επικεντρωθούμε σε αυτό.

Τέλος μία συνήθεια των περισσότερων από εμάς είναι το να εξαντλούμε τον εαυτό μας εργαζόμενοι ασταμάτητα. Ωστόσο, παραγωγικές είναι οι ώρες που μπορούμε να εργαστούμε με καθαρή σκέψη, γι αυτό πρέπει να τηρούμε τα διαλλείματά μας, καθώς σ’ αυτά αποφορτιζόμαστε και δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Περιορίστε κι εσείς τις συνήθειες που βλάπτουν την παραγωγικότητά σας και εάν κατέχετε θέση ευθύνης στην εταιρεία που εργάζεστε νιώστε ασφαλείς για τις αποφάσεις σας, επιλέγοντας το πρόγραμμα αστικής ευθύνης εκπροσώπων και στελεχών (D&O) της Interasco.