Τα νέα μας

30.12.2020

Συμβουλές για υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών

υγιεινή

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς εξαιτίας της πανδημίας μένουμε περισσότερο στο σπίτι. Ας δούμε λοιπόν πώς θα καταφέρουμε αυτές τις γιορτές να κάνουμε σωστές και υγιείς διατροφικές επιλογές.

Καταρχάς σημαντικό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό που θα περιλαμβάνει φρούτα ή φυσικούς χυμούς αλλά και δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, που μας κρατούν πλήρεις για αρκετή ώρα. Επίσης, για λόγους αποτοξίνωσης μπορούμε να καταναλώνουμε κάθε πρωί ένα ποτήρι με χλιαρό νερό στο οποίο θα έχουμε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού.

Πριν το εορταστικό γεύμα μπορούμε να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ, όπως είναι για παράδειγμα μία σούπα με λαχανικά εποχής, προκειμένου να μην μένουμε εντελώς νηστικοί. Έτσι θα έχουμε λιγότερη επιθυμία για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού. Την στιγμή της ημέρας που βρισκόμαστε στο εορταστικό τραπέζι, καλό θα είναι να υπολογίσουμε την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσουμε. Έτσι θα χορτάσουμε και δε θα χρειαστεί να γεμίσουμε το πιάτο μας πολλές φορές.

Και επειδή η κατανάλωση αλκοόλ με το φαγητό μας είναι σχεδόν αναπόφευκτη, μπορούμε να προτιμήσουμε ποτά χαμηλά σε αλκοολικούς βαθμούς όπως είναι το λευκό κρασί, καθώς έτσι προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Εκτός από τα αλκοολούχα ποτά, θερμίδες προσθέτουν και τα αναψυκτικά, γι αυτό και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε με φειδώ. Εκτός των εορταστικών εδεσμάτων, θερμίδες προσλαμβάνουμε και από τα γλυκά τα οποία υπάρχουν σε συνήθως σε αφθονία στο σπίτι. Εάν λοιπόν είμαστε λάτρεις των γλυκών θα πρέπει να θέσουμε ένα μέτρο στον εαυτό μας και να μην καταναλώνουμε πάνω από ένα μικρό γλυκό ημερησίως.

Τέλος, ένα πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης που μπορούμε να ακολουθήσουμε στο σπίτι μας αλλά και η καλή ποιότητα ύπνου θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καλή φυσική μας κατάσταση κατά την περίοδο των γιορτών.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές για να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διαιτολόγιο αλλά και να διατηρήσετε την καλή φυσική σας κατάσταση κατά την διάρκεια των γιορτών και φροντίστε συνολικά για την υγεία σας επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care και First Care Advanced της Interasco.