Τα νέα μας

22.01.2020

Προϊόντα μακιγιάζ-τι κινδύνους κρύβουν και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

μακιγιάζ

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των ανοιγμένων συσκευασιών των προϊόντων μακιγιάζ, όπως το λιπ γκλος, η μάσκαρα αλλά και τα σφουγγαράκια εφαρμογής μέικ απ αποτελούν εστία επικίνδυνων βακτηριδίων όπως το εσερίχια κόλι και ο σταφυλόκοκκος.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, σε περιοδικό εφαρμοσμένης μικροβιολογίας της Βρετανίας από ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston. Τα δέκα στα εννέα προϊόντα που εξετάστηκαν περιείχαν βακτήρια ικανά να προκαλέσουν δερματικές μολύνσεις ή ακόμη και μόλυνση του αίματος εάν χρησιμοποιούνταν κοντά στα μάτια, στο στόμα ή σε τραυματισμένο δέρμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν μία ποικιλία προϊόντων μακιγιάζ και είδαν ότι το υψηλότερο ποσοστό βακτηρίων κρύβεται στους σπόγγους με τους οποίους εφαρμόζονται στο πρόσωπο διάφορα προϊόντα όπως είναι το μέικ απ. Αυτό συμβαίνει γιατί οι σπόγγοι διατηρούν την υγρασία τους μετά τη χρήση και χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, στοιχεία που ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των μικροβίων.

Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να χρησιμοποιούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα προϊόντα ομορφιάς. Εάν η μάσκαρά μας στεγνώσει πρέπει να την πετάμε και να μη χρησιμοποιούμε νερό για να την αραιώσουμε. Σημαντικό είναι επίσης και να μη χρησιμοποιούμε τα καλλυντικά άλλων και ιδιαίτερα τα testers που βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα ομορφιάς.

Εάν χρησιμοποιούμε πινέλα και σφουγγάρια πρέπει να τα καθαρίζουμε μετά την χρήση, να τα στεγνώνουμε και να τα αντικαθιστούμε συχνά. Η θερμοκρασία αποθήκευσης των καλλυντικών παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να τα αλλοιώσει. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε εάν τα καλλυντικά μας είναι κατάλληλα για χρήση είναι να συμβουλευόμαστε τη συνιστώμενη περίοδο κατανάλωσης μετά το άνοιγμα της συσκευασίας που αναγράφεται στα προϊόντα μακιγιάζ. Τόσο η συνιστώμενη περίοδος χρήσης όσο και η υφή των καλλυντικών αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο για να καταλάβουμε πότε πρέπει να τα αντικαταστήσουμε.

Ακολουθήστε κι εσείς τις παραπάνω συμβουλές για να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα ομορφιάς σας με ασφάλεια και φροντίστε συνολικά την υγεία σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης «First Care» της Interasco.