Τα νέα μας

28.11.2018

Η προσωπικότητα του εφήβου επηρεάζει την υγεία του ως ενήλικα!

Οι ερευνητές γνωρίζουν πως ορισμένα στοιχεία της συμπεριφοράς μας στην ενήλικη ζωή συνδέονται με μεταγενέστερα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, ένα άτομο που έχει την τάση να νευριάζει εύκολα, έχει αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο μια νέα έρευνα ανέδειξε το γεγονός ότι η εφηβική προσωπικότητα μπορεί να αποτελέσει επίσης τον προάγγελο προβλημάτων υγείας που θα προκύψουν πολλές δεκαετίες αργότερα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια του Rochester  και του Illinois των  ΗΠΑ.

Οι ερευνητές έδωσαν σε έφηβους ερωτηματολόγια τα οποία σχετίζονται με διάφορες εκφάνσεις της προσωπικότητας τους και παρακολούθησαν τα υποκείμενα της έρευνας  για πολλά χρόνια. Αποδείχθηκε ότι τα άτομα που σκόραραν ως έφηβοι υψηλότερα στα ερωτηματολόγια στην ενσυναίσθηση, την ηρεμία , την αγάπη για οργάνωση, την ωριμότητα και χαμηλότερα στον παρορμητισμό είχαν χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατα τα επόμενα σαρανταοχτώ χρόνια της ζωής τους.

Βάσει των ερευνητών τα αποτελέσματα της προσωπικότητας στην υγεία, οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα σε ένα σύνολο παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι και ο τρόπος ζωής. Με άλλα λόγια συγκεκριμένοι τύποι προσωπικότητας , ενδεχομένως να είναι πιο επιρρεπείς στο στρες που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι στοιχείο που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι η προσωπικότητα , μπορεί ακόμα να επηρεάσει πράγματα όπως το πόσο μορφώνεται αποτελεσματικά ένας άνθρωπος , πόσο επιτυχημένος είναι στην εργασία του, ακόμη και το πόσο εύκολα μπορεί να χωρίσει από  τον σύντροφό του, στοιχεία που συνολικά ενδέχεται οδηγήσουν μελλοντικά σε προβλήματα υγείας.

Ωστόσο η έρευνα επισημαίνει ότι επειδή κατά την εφηβική ηλικία η προσωπικότητα του ατόμου ακόμα εξελίσσεται, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι συμπεριφορές που θα οδηγήσουν σε μελλοντικά προβλήματα υγείας. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας με αξίες όπως η ενσυναίσθηση , η ευγένια και η φιλομάθεια τους δίνουμε τη δυνατότητα, να οδηγηθούν σε πιο υγειείς συμπεριφορές, χαρίζοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διδάξτε κι εσείς στα παιδιά σας τις αρχές που θα τα οδηγήσουν σε μία καλύτερη και υγιέστερη ενήλικη ζωή και φροντίστε για την υγεία της οικογένειάς σας επιλέγοντας το πρόγραμμα νοσηλείας New Platinum Family της Interasco.