Τα νέα μας

20.07.2018

Η προστασία της παραλίας αποτελεί ευθύνη μας!

 παραλίαςΤώρα που το καλοκαίρι έχει μπει για να καλά στη χώρα μας, ο συνήθης μας προορισμός στις διακοπές ή ακόμη και σε μια ημέρα καύσωνα είναι οι παραλίες μας. Και σίγουρα όλοι θέλουμε να πηγαίνουμε σε καθαρές παραλίες, χωρίς απορρίμματα, οι οποίες είναι ασφαλείς και υγιείς όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα ζώα που μένουν σε αυτές ή τις επισκέπτονται, όπως είναι για παράδειγμα οι χελώνες καρέτα-καρέτα ή τα διάφορα πουλιά που τρέφονται από μικρά ψάρια τα οποία κηνυγούν ή τα ξεβράζει η θάλασσα στην παραλία. Καθώς η μόλυνση των ακτών από το πλαστικό βαίνει προς το χειρότερο, οφείλουμε όλοι μας ως λουόμενοι να βοηθήσουμε στον περιορισμό και προοδευτικά στη βελτίωση αυτής της κατάστασης.

Καταρχάς πολύ σημαντικό είναι να μην προσθέσουμε άλλο πλαστικό στις παραλίες. Όταν παίρνουμε μαζί μας για παράδειγμα φαγητό καλό θα είναι να το βάζουμε σε χάρτινη σακούλα κι όχι σε πλαστική τσάντα και όταν τελειώνουμε το φαγητό μας είτε να κρατάμε τα απορρίμματα για να τα πετάξουμε στο σπίτι μας είτε να χρησιμοποιούμε τους κάδους που υπάρχουν στις παραλίες. Έτσι θα περιορίσουμε τα πλαστικά μπουκάλια και τις σακούλες που θάβονται στην άμμο ή στα βότσαλα, με αποτέλεσμα να γεμίζουν πλαστικό οι παραλίες και οι θάλασσες. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε βρεθεί να κολυμπάτε στη θάλασσα και δίπλα σας να επιπλέουν μπουκάλια νερού ή πλαστικές σακούλες…

Επίσης μην αφήνετε ποτέ στην παραλία χαλασμένες καρέκλες, σκισμένες ψάθες ή πετσέτες και σπασμένες ομπρέλες, καθώς τα αντικείμενα αυτά μπορούν να αποτελέσουν παγίδα για την άγρια ζωή της παραλίας. Για παράδειγμα τα μωρά των θαλάσσιων χελώνων κινδυνεύουν να μη βρουν το δρόμο για τη θάλασσα μετά τη γέννησή τους, αν βρουν εμπόδιο στα ξεχασμένα σας στην παραλία είδη.

Αποφεύγετε να δίνετε τροφή στα ζώα και τα πουλιά που κατοικούν στις παραλίες, καθώς τους μεταβάλλετε τις διατροφικές συνήθειες και τη δυνατότητα πρόσληψης θρεπτικών ουσιών από την τροφή που τα ίδια καταναλώνουν.

Τέλος, είναι ουσιώδες εάν εσείς σέβεστε τις παραλίες και ακολουθείτε τις παραπάνω συνήθειες, να προσπαθήσετε να μεταδώσετε αυτές τις συνήθειες και στα οικεία σας πρόσωπα ώστε όλοι να μαζί να προσπαθούμε για την προστασία των ακτών μας!

Η Interasco , υπέρμαχος της οικολογίας και του περιβάλλοντος, καλεί όλους τους ασφαλισμένους να επισκέπτονται τις παραλίες και αυτό το καλοκαίρι περνώντας όμορφα και αποφεύγοντας την περαιτέρω ρύπανσή τους!