Τα νέα μας

19.12.2018

Οι πατάτες αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής μας!

πατάτες

Οι περισσότεροι από εμάς, θεωρούμε την πατάτα ένα υποδεέστερο λαχανικό, καθώς το βρίσκουμε σε αφθονία, είναι οικονομικό και έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι συγχρόνως είναι και εξαιρετικά θερμιδογόνο. Ωστόσο, η πατάτα είναι μία από τις βασικότερες πηγές τροφής στον πλανήτη, αρέσει πολύ στα παιδιά μας και η κατανάλωσή της μπορεί να ωφελήσει πολλαπλά την υγεία μας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι πατάτες συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης μας, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό μας, βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, προστατεύουν από τους πολύποδες, προλαμβάνουν τον καρκίνο, και ρυθμίζουν το διαβήτη.

Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν τα έντονα σημάδια γήρανσης, προστατεύουν το δέρμα, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τις αϋπνίες.

Το μυστικό για να εκμεταλλευτούμε σωστά τα οφέλη της πατάτας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων είναι να γνωρίζουμε τους σωστούς και υγιεινούς τρόπους παρασκευής τους.

Δοκιμάστε καταρχάς να βράσετε τις πατάτες και μετά να τις κόψετε μέσα σε μία πράσινη σαλάτα, προκειμένου να προσλάβετε και τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από τα φυλλώδη λαχανικά της σαλάτας.

Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε να ψήσετε με λίγο ελαιόλαδο τις πατάτες μαζί με τη φλούδα τους, καθώς στη φλούδα βρίσκονται πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες.

Επίσης συνήθως δεν προσλαμβάνουμε θερμίδες από τις ίδιες τις πατάτες αλλά από τις διάφορες σως με τις οποίες τις συνοδεύουμε, όπως η κέτσαπ και η barbeque sauce, οι οποίες είναι εξαιρετικά ανθυγιεινές καθώς περιέχουν συντηρητικά αλλά και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Εάν τα παιδιά σας, σας ζητούν επίμονα πατάτες τηγανιτές, προτιμήστε τις φρεσκοκομμένες πατάτες και όχι τις έτοιμες που συνήθως είναι προτηγανισμένες και ναι μεν η παρασκευή τους απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο, ταυτόχρονα όμως δεν ωφελούν σε καμία περίπτωση τον οργανισμό καθώς έχουν χάσει τα θρεπτικά τους συστατικά και περιέχουν έλαια αμφιβόλου ποιότητας.

Κλείνοντας, αυτό που βλάπτει εν τέλει είναι η ποσότητα και όχι οι τροφές, κατά συνέπεια μπορείτε να απολαμβάνετε τις πατάτες και τηγανητές, εφόσον τις καταναλώνετε με μέτρο.

Εκπαιδεύετε τα παιδιά και τον εαυτό σας στο να επιλέγετε πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας φαγητών, για να ωφελείστε από αυτά διατηρώντας την καλή φυσική σας κατάσταση, και φροντίστε για την υγεία της οικογένειάς σας επιλέγοντας το πρόγραμμα νοσηλείας New Platinum Family της Interasco.