Τα νέα μας

16.04.2020

Τα οφέλη που προσφέρει η νηστεία στον οργανισμό μας

Κατά την πασχαλινή περίοδο οι περισσότεροι ακολουθούν ένα πρόγραμμα νηστείας. Η επιλογή της νηστείας για μικρά ή και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας, τα οποία ίσως αγνοούμε και σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφερθούμε σε αυτά.

Καταρχάς η παρατεταμένη νηστεία βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους, καθώς «αναγκάζει» τον οργανισμό να καταναλώνει λίπος ως βασική πηγή ενέργειας, γι αυτό και την επιλέγουν πολλοί αθλητές. Επίσης νηστεύοντας η πέψη στο οργανισμό πραγματοποιείται με βραδύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός μας και να λειτουργεί καλύτερα και να αξιοποιεί καλύτερα τις θερμίδες που του παρέχουμε.

Ακόμη, η νηστεία βελτιώνει και το αίσθημα της πείνας, καθώς για όσο μεγαλύτερο διάστημα νηστεύουμε όχι μόνο δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να απελευθερώσει τις σωστές ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε πεινασμένοι όταν πραγματικά έχουμε την ανάγκη για φαγητό αλλά χορταίνουμε και πιο εύκολα. Και επειδή η νηστεία βοηθά στον καλύτερο προγραμματισμό της διατροφής μας, ενδείκνυται περισσότερο για άτομα που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πλάνο, αφού μας επιτρέπει να τρώμε ένα πλήρες γεύμα ημερησίως που θα μας προσφέρει όλες τις αναγκαίες θερμίδες της ημέρας.

Η νηστεία συντελεί και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ενισχύει την παραγωγή μίας πρωτεΐνης που ενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα προκειμένου να μετατραπούν σε νέους νευρώνες, και ενεργοποιεί πλήθος χημικών ουσιών που ευνοούν το νευρικό μας σύστημα. Αυτή η πρωτεΐνη που αναφέραμε προστατεύει και τα εγκεφαλικά κύτταρα από αλλοιώσεις που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer και του Parkinson. Η νηστεία τονώνει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα γιατί μας προστατεύει από τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές. Νηστεύοντας βοηθάμε τον οργανισμό μας στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στο σώμα μας να διαχειριστεί καλύτερα του υδατάνθρακες.

Τέλος,  η νηστεία αποτοξινώνει τον οργανισμό μας ενισχύοντάς τον εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά, καθώς καταπολεμά την ακμή, χαρίζοντάς μας πιο καθαρό δέρμα.

Ακολουθείστε κι εσείς ένα πρόγραμμα νηστείας προκειμένου να ωφελήσετε πολλαπλά τον οργανισμό σας και επιλέξτε για την προστασία της υγείας σας το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.