Τα νέα μας

27.02.2019

Κατοικίδια, οι σύμμαχοι των μαθητών κατά του στρες

στρες

Οι μαθητές ανήκουν στις κατηγορίες των ανθρώπων που βιώνουν το πιο ισχυρό στρες. Εξαιτίας των υψηλών ακαδημαϊκών και οικονομικών απαιτήσεων, οι μαθητές είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για κοινωνικοποίηση, προκειμένου να μπορέσουν να μοιραστούν τα καθημερινά τους προβλήματα.

Επιπρόσθετο παράγοντα άγχους αποτελούν και τα συχνά διαγωνίσματα στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές σχεδόν καθημερινά στα σχολεία. Ωστόσο σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μειώσουν το άγχος τους και παράλληλα να έχουν συντροφιά.

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια τους μαθητές να ξεπεράσουν το καθημερινό τους άγχος.

Καταρχάς τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Απλά και μόνο κοιτάζοντας το κατοικίδιό σας, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο χαλαροί. Πιο άνετοι συναισθηματικά. Σε ανταπόδοση αυτού, το σώμα παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που μειώνουν το στρες. Αυτό μπορεί να συμβεί απλά και μόνο περνώντας λίγη ώρα μπροστά από το ενυδρείο σας.

Επίσης η παρουσία των ζώων συντροφιάς μειώνει το άγχος κατά την ώρα που εκπληρώνουμε στρεσογόνες εργασίες. Τα κατοικίδια μπορούν να μας βοηθήσουν να ασκηθούμε περισσότερο. Όσοι έχουν κατοικίδια ζώα γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πρέπει να αφιερώσουν καθημερινά χρόνο προκειμένου να παίξουν μαζί τους, να τα βγάλω μια βόλτα στο πάρκο, να τα ταΐσουν και να τους δώσουν νερό. Ακόμη και αυτές οι απλές καθημερινές ενέργειες φροντίδας μας βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο και να μένουμε σε εγρήγορση.

Επίσης τα ζώα μειώνουν το αίσθημα της μοναξιάς. Άλλωστε το νόημα του να έχουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι ακριβώς το να μην νιώθουμε μόνοι αλλά να έχουμε έναν πραγματικό σύντροφο που μας προσφέρει ανιδιοτελή αγάπη, επιπρόσθετη από την αγάπη που ήδη εισπράττουμε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Έτσι μπορούμε να νιώθουμε πιο πλήρεις συναισθηματικά.

Ακόμα το να έχουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι μας συμπληρώνει και μας προσφέρει ένα επιπλέον νόημα και μία επιπλέον χρησιμότητα στη ζωή μας, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την φροντίδα του, την καθημερινή του υγιεινή  και την ευτυχία του.

Επιπλέον έχοντας ένα ζωάκι για συντροφιά καλύπτουμε την καθημερινή μας ανάγκη για στοργή και για άγγιγμα που ανιδιοτελώς μπορεί να μας προσφέρει αυτό.

Τέλος τα κατοικίδιά μας μας κάνουν να γελάμε περισσότερο, καθώς τα περισσότερα  λατρεύουν το παιχνίδι και αγαπούν να μοιράζονται το παιχνίδι τους μαζί μας. Κατανοούμε από όλα τα παραπάνω το πόσο ωφέλιμη μπορεί να γίνει η παρουσία ενός ζώου συντροφιάς στη ζωή μας, πόσο μάλλον όταν έχουμε στο σπίτι μας παιδιά τα οποία είναι μαθητές ή φοιτητές και μπορούν να ωφεληθούν άμεσα από την παρουσία του κατοικίδιου μας, νιώθοντας περισσότερο ευτυχισμένα και ξεχνώντας για λίγο το άγχος του σχολείου και του πανεπιστημίου.

Χαρίστε κι εσείς στα παιδιά σας ένα κατοικίδιο, για να βελτιώσετε την οικογενειακή σας καθημερινότητα και επιλέξτε την αστική ευθύνη οικογενειάρχη με επέκταση κάλυψης για κατοικίδια που μπορεί να σας προσφέρει η Interasco.