Τα νέα μας

04.09.2019

Τρόποι αποφυγής της κατανάλωσης φαγητού λόγω στρες

στρες

Οι αιτίες της πρόσληψης βάρους είναι πολλές. Μία από αυτές είναι κάτι που όλοι βιώνουμε: το στρες.

Ακόμη κι αν το άγχος μας προκαλείται από κάτι απλό, όπως είναι για παράδειγμα η κίνηση στο δρόμο, που μας καθυστερεί στο ραντεβού μας, ή από κάτι πιο σοβαρό, σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ευεργερικό για το σωματικό μας βάρος, καθώς το άγχος πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας και την επιθυμία για κατανάλωση λιγότερο ποιοτικών σνακς. Αυτό συμβαίνει γιατί το στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη η οποία όταν παράγεται σε φυσιολογικά επίπεδα συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου στο αίμα. Όταν όμως είμαστε αγχωμένοι, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να συσσωρεύει λίπος αντί να το καίει. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε  να αποφύγουμε το άγχος και την πρόσληψη βάρους εξαιτίας αυτού.

Ο πυρήνας της λύσης είναι να αλλάξουμε  την αντίδρασή μας απέναντι  στις στρεσογόνες καταστάσεις και να υιοθετήσουμε ορισμένες στρατηγικές μείωσης του άγχους. Μία από αυτές τις στρατηγικές είναι η μείωση της έντασης μέσω της σωματικής άσκησης, η οποία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης που παράγουμε. Και για να μην αποφεύγουμε την γυμναστική με την επίφαση του ότι είναι βαρετή, μπορούμε να επιλέξουμε μία δραστηριότητα που πραγματικά μας ευχαριστεί και ταυτόχρονα αποτελεί μία πιο ήπια μορφή άσκησης. Τέτοιες επιλογές είναι ένας περίπατος ή ένα είδος χορού.

Έπειτα σημαντικές είναι και οι ώρες του καθημερινού μας ύπνου, καθώς αποδεδειγμένα, όταν κοιμόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες καθημερινά, έχουμε περισσότερη ενέργεια προκειμένου να ανταποκριθούμε στις δύσκολες περιστάσεις και ο μεταβολισμός μας λειτουργεί καλύτερα.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις. Εάν τις αντιλαμβανόμαστε ως πρόκληση, και όχι ως πηγή στρες, θα μπορέσουμε όχι μόνο να είμαστε πιο ήρεμοι αλλά και να επιτύχουμε ευκολότερα τους στόχους μας.

Τέλος, αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα διαχείρισης του άγχους μας ή καταφεύγουμε στα ανθυγιεινά σνακς για να το καταπολεμήσουμε, είναι καλό να ζητήσουμε και τη γνώμη ενός ειδικού.

Μάθετε κι εσείς να ελέγχετε το άγχος σας, για να ελέγχετε καλύτερα το σωματικό σας βάρος και νιώστε ασφαλείς για την υγεία σας επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.