Τα νέα μας

14.06.2019

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα συμπληρώματα διατροφής

συμπληρώματα

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard τα συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται για την απώλεια βάρους, την μυική διάπλαση και την αναπλήρωση ενέργειας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά και στους πιο νεαρούς ενήλικες, σε σχέση με τη φυσική επιλογή της πρόσληψης βιταμινών μέσω της υγιεινής διατροφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 5 Ιουνίου του 2019. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αναφορές του αρχείου της Υπηρεσίας Τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών που σχετίζονται με τα συμπληρώματα διατροφής. Ανέλυσαν τη σύνδεση σοβαρών ιατρικών συμβάντων όπως ο θάνατος, η αναπηρία και η εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε ηλικίες από 0 μέχρι 25 ετών, με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που πωλούνται για τους σκοπούς που προαναφέρθηκαν.

Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης έδειξε ότι σχεδόν 1000 περιστατικά προβλημάτων υγείας συνδέονται με τα συμπληρώματα διατροφής και το 40% αυτών ήταν εξαιρετικά σοβαρά, οδηγώντας ακόμη και στο θάνατο. Βέβαια, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι αξιόπιστοι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας δε συνιστούν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, ούτε όλα τα συμπληρώματα είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

Τα «ύποπτα» συμπληρώματα που ερευνήθηκαν, αποδείχτηκε ότι είχαν νοθευτεί με συνταγογραφούμενα φαρμαυκευτικά προϊόντα, απαγορευμένες ουσίες, βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι και άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν αναδείξει τη σύνδεση των διατροφικών συμπληρωμάτων με εγκεφαλικά επεισόδια και καταστροφή του ήπατος.

Αυτό που πάνω από όλα πρέπει να κρατήσουμε από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι ακόμη κι αν η πώληση  επικίνδυνων συμπληρωμάτων διατροφής δεν εκλείψει, η σωστή διατροφική εκπαίδευση των νεότερων ομάδων του πληθυσμού θα οδηγήσει στη χαμηλότερη κατανάλωσή τους και στην ευκαιρία για τους νέους να έχουν μία ποιοτική και ευτυχισμένη ζωή, απαλλαγμένη από σοβαρά προβλήματα υγείας που αδίκως προκαλούν τα ανθυγιεινά συμπληρώματα.

Μάθετε κι εσείς στα παιδιά σας να επιλέγουν και να ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή και νιώστε απόλυτα ασφαλείς για την υγεία τους, επιλέγοντας τα ολοκληρωμένα προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.