Τα νέα μας

24.01.2020

Πώς θα θωρακίσουμε φυσικά την υγεία μας στη διάρκεια του χειμώνα

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Yale το χειμώνα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη των ιών, ενώ συγχρόνως λόγω του κρύου παραμένουμε περισσότερο σε κλειστούς χώρους όπου ο αέρας δεν ανακυκλώνεται. Υπάρχουν  ωστόσο τρόποι να προστατεύσουμε την υγεία μας φυσικά, βελτιώνοντας ορισμένες καθημερινές μας συνήθειες.

Ξεκινώντας από τα πιο απλά, θα πρέπει να αποφεύγουμε να είμαστε κοντά σε άτομα που είναι κρυωμένα ή πάσχουν από ίωση, καθώς είναι ευνόητο ότι έτσι ρισκάρουμε άμεσα να αρρωστήσουμε κι εμείς. Μία συνήθεια που θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε είναι το πλύσιμο των χεριών μας, διπλασιάζοντας τις φορές που τα πλένουμε σε σχέση με τις άλλες εποχές του χρόνου. Σημαντικό είναι το πλύσιμο με ζεστό νερό, καθώς η υψηλή θερμοκρασία κρατά μακριά τα μικρόβια.

Ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας παίζει και η διατροφή. Τα ζεστά ροφήματα όπως το τσάι και φαγητά όπως οι σούπες θα διατηρήσουν ζεστό το σώμα μας και θα καταπολεμήσουν μια ενδεχόμενη ρινική συμφόρηση. Τονωτικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι και τα μπαχαρικά όπως η κανέλλα, το κύμινο και το μαύρο πιπέρι αλλά και το τζίντζερ, γι αυτό και θα ήταν καλό να τα εντάξουμε στις συνταγές μας.

Για να προστατευθούμε από τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ουσιώδης είναι και η πρόσληψη της βιταμίνης D, που μπορούμε να προσλάβουμε από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, τυριών, βοδινού και αυγών.  Σύμμαχος κατά των ιώσεων και του κρυολογήματος είναι και ο ποιοτικός ύπνος. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο μας, ωστόσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε στον εαυτό μας έναν ποιοτικό ύπνο κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσουμε και επιλέγοντας το αγαπημένο μας βιβλίο αντί της τηλεόρασης του υπνοδωματίου μας.

Τέλος, για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντική η έκθεσή μας στον καθαρό αέρα, γι αυτό και πρέπει να ανοίγουμε συχνά τα παράθυρα όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους αλλά και να προτιμήσουμε στον ελεύθερο χρόνο μας μία βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς μας από το να μείνουμε στο σπίτι.

Ακολουθήστε κι εσείς τα παραπάνω βήματα για να κρατήσετε μακριά τις ιώσεις και το κρυολόγημα και αυτόν τον χειμώνα και θωρακίστε συνολικά την υγεία σας επιλέγοντας τα πρωτοποριακά προγράμματα νοσηλείας New της Interasco.