Τα νέα μας

23.01.2019

Οι ηλεκτρολύτες και η συμβολή των ισοτονικών ποτών

ηλεκτρολύτες

Αρκετά συχνά παρακολουθούμε διαφημίσεις που προβάλλουν κάποιο γνωστό ισοτονικό ποτό, που η κατανάλωσή του θα βοηθήσει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας και στην πρόσληψη ηλεκτρολυτών. Τι είναι όμως οι ηλεκτρολύτες και κατά πόσον είναι τελικά αναγκαίο να εντάσσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τα ισοτονικά ποτά;

Το σώμα μας «εργάζεται» διαρκώς προκειμένου να διατηρείται σε ισορροπία. Ένας τρόπος για να επιτύχει την ισορροπία αυτή είναι και οι ηλεκτρολύτες, που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, των μυών και του νευρικού μας συστήματος.

Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μεταλλικά στοιχεία και ουσίες που ουσιαστικά παράγουν ηλεκτρισμό όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Οι βασικότεροι ηλεκτρολύτες είναι: το νάτριο, το χλώριο, το ποτάσσιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το διτανθρακικό νάτριο. Οι ηλεκτρολύτες διοχετεύονται μέσω των νεφρών στο σώμα και ρυθμίζουν την πίεση και το PH του αίματος.

Όταν γυμναζόμαστε και ιδρώνουμε χάνουμε μεταξύ άλλων και ηλεκτρολύτες, ιδίως νάτριο και χλώριο και σε περίπτωση που έχουμε μειωμένους ηλεκτρολύτες, οι μύες μας υποφέρουν κατά την άσκηση και η απόδοσή μας είναι περιορισμένη. Γι αυτό και είναι τόσο σημαντικό το να διατηρούμε όλους  τους ηλεκτρολύτες μας σε ισορροπία. Εάν αφήνουμε το σώμα μας αφυδατωμένο, έχουμε κράμπες και αισθανόμαστε κόπωση και ζαλάδα είναι εμφανές ότι οι ηλεκτρολύτες μας έχουν απορρυθμιστεί.

Ερχόμαστε τώρα στα ισοτονικά ποτά. Τα ποτά αυτά περιέχουν ηλεκτρολύτες και γλυκόζη, η οποία βοηθά στο να απορροφηθούν πιο εύκολα οι ηλεκτρολύτες από το σώμα μας και να επανέλθουμε πιο γρήγορα στην αρχική μας κατάσταση, αναπληρώνοντας την ενέργεια που καταναλώσαμε κατά την άσκηση.

Ωστόσο, παίζει ρόλο και η διάρκεια της άσκησης. Εάν δηλαδή γυμναστήκαμε 45 λεπτά, αρκεί να πιούμε λίγο νερό για να ενυδατωθούμε αποτελεσματικά. Αν όμως συμμετείχαμε σε κάποιον αγώνα δρόμου ή σε μαραθώνιο, τότε σίγουρα το ισοτονικό ποτό θα επαναφέρει πολύ πιο άμεσα την ισορροπία του σώματός μας.

Δεδομένου ότι τα ισοτονικά ποτά περιέχουν και αρκετή ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να προτιμάμε να διατηρούμε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό μας καταναλώνοντας τις ανάλογες τροφές: ψάρια πλούσια σε Ω-3 όπως είναι ο σολωμός, η σαρδέλα και το σκουμπρί, φρούτα όπως μπανάνες, πορτοκάλια και πεπόνι, ξηρούς καρπούς και σπανάκι.

Φροντίστε κι εσείς να διατηρείτε το σώμα σας υγιές, επιλέγοντας την άσκηση και τη σωστή διατροφή και κάντε την καλύτερη επιλογή για την πρωτοβάθμια περίθαλψή σας, επιλέγοντας το First Care της Interasco.