Τα νέα μας

13.06.2018

Ελληνικό επίτευγμα η «αποκρυπτογράφηση» του βακτηρίου της πανώλης

πανώλη

Η πανώλη αποτελεί μια από τις αρχαιότερες λοιμώδεις ασθένειες. Προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis και πρόκειται για μια ασθένεια η οποία μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα τρωκτικά, αλλά και από το άτομο που νοσεί σε άλλα άτομα μέσω σταγονιδίων. Για την πανώλη βρίσκουμε αναφορές στο Θουκυδίδη, ο οποίος αναφέρεται στο λοιμό των Αθηνών που ταλάνισε κατά το 429 π.Χ. την αρχαία πόλη-κράτος των Αθηνών, ενώ βρισκόταν σε πολιορκία από τους Σπαρτιάτες την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Αργότερα, κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, η νόσος προκαλούσε μεγάλες επιδημίες, με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θυμάτων, ενώ παρόμοια περιστατικά συνεχίστηκαν μέχρι και τον 19ο αιώνα, στα τέλη του οποίου εκδηλώθηκε πανδημία. Στη σύγχρονη εποχή η πανώλη εκδηλώνεται ακόμη με την ύπαρξη ενδημικών εστιών στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ασία, γεγονός που την εντάσσει μεταξύ των σοβαρότερων μεταδιδόμενων ασθενειών.

Η ανακάλυψη δύο σκελετών, που βρέθηκαν μαζί σε έναν τάφο στη ρωσική Σαμάρα, και ανήκουν σε άτομα που είχαν χάσει τη ζωή τους πριν από σχεδόν 4000 χρόνια από βουβωνική πανώλη, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα της ασθένειας. Το συγκεκριμένο εύρημα οδήγησε τους επιστήμονες στη θεωρία ότι η νόσος της πανώλης υπήρχε ήδη από την εποχή του Χαλκού, ανατρέποντας τις έως τώρα εκτιμήσεις για την παλαιότητά της. Δεδομένης λοιπόν της βαρύτητας και της παλαιότητας της νόσου, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την ελληνίδα επιστήμονα Δρ. Σπύρου Μαρία από το τμήμα Αρχαιογενετικής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ της Γερμανίας κατόρθωσε να αποκρυπτογραφήσει το DNA του θανατηφόρου βακτηρίου Yersinia pestis που προκαλεί την πανώλη.

Σύμφωνα με την κα Σπύρου το συγκεκριμένο αρχαίο βακτήριο είναι ο πρόγονος του ίδιου βακτηρίου που ευθύνεται για την πανώλη που έπληξε το Βυζάντιο επί της εποχής του Ιουστινιανού, καθώς και για τις μεταγενέστερες πανδημίες του Μεσαίωνα και της Κίνας.

Η Interasco, στεκόμενη πάντα στο πλευρό των επιστημόνων, που συνεισφέρουν στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου συγχαίρει την Ελληνίδα επιστήμονα. Επίσης, η ασφαλιστική μας εταιρεία, ενδιαφερόμενη για την παροχή των καλύτερων δυνατών λύσεων υγείας στους ασφαλισμένους της καλωσορίζει τα προγράμματα νοσηλείας «New».