Τα νέα μας

19.02.2020

Πώς η δοτικότητα μπορεί να βελτιώσει και τη δική ζωή μας

δοτικότητα

Υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να μοιραστούμε και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στα άτομα του περιβάλλοντός μας που το έχουν ανάγκη. Όμως πόσο συχνά προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας, κι όταν το κάνουμε συνειδητοποιούμε πόσο όμορφα μας κάνει να νιώθουμε η συνεισφορά μας; Ας δούμε λοιπόν γιατί είναι σημαντικό το να είμαστε δοτικοί και να βοηθάμε ουσιαστικά τους ανθρώπους γύρω μας.

Καταρχάς ο αλτρουισμός βοηθά στη συναισθηματική αλλά και στη σωματική μας υγεία, καθώς μας ενισχύει ψυχολογικά, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλει ακόμη και στη μείωση του πόνου, εξαιτίας των ενδορφινών που παράγονται στον εγκέφαλο από τα θετικά συναισθήματα. Η δοτικότητα και ο αλτρουισμός είναι έννοιες τις οποίες κατακτώντας τες, θέλουμε να τις εξελίξουμε, με αποτέλεσμα τα θετικά μας συναισθήματα να ενισχύονται συχνότερα.

Μέσα από τα θετικά συναισθήματα που μας προκαλεί η δοτικότητα, καταφέρνουμε να ελέγχουμε καλύτερα και το καθημερινό άγχος, καθώς επικεντρωνόμαστε στο να συνδράμουμε αποτελεσματικά τα άτομα για τα οποία νοιαζόμαστε, αφήνοντας για λίγο τις σκέψεις που μας ταλαιπωρούν και μας προκαλούν στρες και αγωνία. Επίσης, όταν μοιραζόμαστε και βοηθάμε τους γύρω μας οδηγούμαστε σε μία βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση όχι μόνο με τα άλλα άτομα αλλά και με τον εαυτό μας. Έτσι βελτιωνόμαστε και εξελισσόμαστε, καθώς ενισχύεται η αυτοπεποίθηση μας.

Αυτή η σύνδεση με τα άτομα του περιβάλλοντός μας ενισχύει και τις κοινωνικές μας σχέσεις αλλά και τις γνωριμίες μας. Ο κοινωνικός μας κύκλος μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε περισσότερα άτομα στα οποία μπορούμε να στραφούμε στις δικές μας εκάστοτε δύσκολες στιγμές. Και το τελευταίο αλλά ίσως πιο σημαντικό πράγμα που τονώνουμε βοηθώντας τους άλλους είναι το αίσθημα της ευτυχίας, που αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ωφεληθείτε κι εσείς προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο, και προσφέρετε στους αγαπημένους σας για την προστασία της υγείας τους το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.