Τα νέα μας

13.03.2019

Γρήγορο φαγητό – πιο ανθυγιεινό από ποτέ

γρήγοροΜία νέα έρευνα απέδειξε ότι το σημερινό «γρήγορο φαγητό» που καταναλώνουμε είναι πιο ανθυγιεινό σε σύγκριση με αυτό που πωλούνταν 30 χρόνια πριν. Οι ερευνητές σύγκριναν τα μενού των δέκα πιο μεγάλων αλυσίδων fast food σε χρονική έκταση τριών δεκαετιών, το 80΄ το 90’ και το 2010’. Ανέλυσαν το μέγεθος των μερίδων, τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε νάτριο των ορεκτικών, των συνοδευτικών και των επιδορπίων.

Αν και η ποικιλία των τροφών έχει εκτοξευθεί στο 226% σε σχέση με το παρελθόν, τα νέα ήταν άσχημα αναφορικά με τις θερμίδες, τις μερίδες και το νάτριο.

Παρά τον τεράστιο αριθμό των επιλογών που πλέον διατίθενται στον κατάλογο των εστιατορίων που σερβίρουν γρήγορο φαγητό, μερικές από τις οποίες είναι πιο υγιεινές από άλλες, οι μερίδες έχουν μεγαλώσει και τα φαγητά έχουν περισσότερες θερμίδες και πιο υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ειδικότερα, κάθε δεκαετία, οι μερίδες αυξάνονταν κατά 13 γραμμάρια και 62 θερμίδες. Το νάτριο εμφανίζεται επίσης αυξημένο κατά 14% στα ορεκτικά, κατά 12% στα συνοδευτικά και κατά 3,6% στα γλυκά. Επίσης οι περισσότερες επιλογές από το μενού ήταν ακόμη πιο ανθυγιεινές από τα απλά φαγητά που σερβίρονται στα κανονικά εστιατόρια.

Καθημερινά περίπου το 37% των ενηλίκων κάτω των 20 ετών και το 45% των ενηλίκων μεταξύ 20-39 ετών καταναλώνει πρόχειρο φαγητό, φτάνοντας σχεδόν τις 2000 θερμίδες απλά και μόνο πηγαίνοντας σε ένα φαστφουντάδικο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ορισμένα τέτοια εστιατόρια προσφέρουν πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως σαλάτες ή ψητά φαγητά, εντούτοις δεν είναι βέβαιο ότι πηγαίνοντας σε ένα fast food πρόκειται να επιλέξουμε κάτι λιγότερο ανθυγιεινό.

Από τα παραπάνω κατανοούμε τη σημασία του να επιλέγουμε πιο υγιεινές λύσεις όταν κανονίζουμε να πάμε για φαγητό με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, καθώς ναι μεν τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού μας υπόσχονται πιο υγιεινές επιλογές, ωστόσο δεν αποδεικνύεται στην πράξη ότι τελικά όταν τα επιλέγουμε κάνουμε την σωστή επιλογή για τον οργανισμό μας.

Επιλέξτε κι εσείς κατά την έξοδό σας την κατανάλωση πιο ποιοτικών γευμάτων και ενδιαφερθείτε για την καλή ποιότητα της ζωής σας, επιλέγοντας το πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.