Τα νέα μας

14.09.2018

Η γλώσσα του σώματος είναι πιο ισχυρή απ’ όσο νομίζαμε. Πώς μπορείτε να τη κατανοήσετε;

γλώσσα

Υπάρχουν πολλές φορές που η αλληλεπίδραση και ο διάλογος με άλλα άτομα μας φαίνονται ανεπαρκή. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε τα βαθύτερα νοήματα που κρύβονται κάτω από τις λέξεις και τα οποία μπορεί εύκολα να αποκαλύψει η γλώσσα του σώματος.

Οι κινήσεις και η στάση του σώματος μπορεί να μας λέει παραπάνω φράσεις από αυτές που ακούμε, σε τρεις συγκεκριμένες φάσεις της αλληλεπίδρασής μας με έναν άλλο άνθρωπο: όταν τον συναντούμε, όταν είμαστε μαζί του και όταν και οι δύο μας κλείνουμε τη συνομιλία και αποχωρούμε.

Καταρχάς παρατηρώντας τα πόδια κάποιου μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά για εκείνον και για τα συναισθήματά του κι αυτό συμβαίνει γιατί τα πόδια μας απέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το υπόλοιπό μας σώμα. Για παράδειγμα, έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάποιος ετοιμάζεται να φύγει, τα πόδια του ξεκινούν πρώτα και αυτό συμβαίνει γιατί βιάζεται ή ενδεχομένως να μην του αρέσει η συνομιλία μαζί σας και θέλει να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Η κατεύθυνση των ποδιών του θα μετακινηθεί προς την κατεύθυνση από όπου θα αποχωρήσει. Γενικά, επειδή κατά κύριο λόγο δίνουμε έμφαση στις εκφράσεις του προσώπου κατά την επικοινωνία, τα πόδια μας είναι αυτά που ελέγχουμε λιγότερο. Δευτερον ο θώρακας παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς μπορεί να διπλώσει, να γυρίσει, να γύρει μπροστά ή πίσω. Κατά συνέπεια εάν κάποιος γυρίζει τον θώρακά του μακριά από εσάς ασυνείδητα λέει ότι επιθυμεί να αποχωρήσει ή ότι νιώθει πως απειλείται ή ότι δεν σας συμπαθεί. Τα χέρια μας επίσης είναι κομμάτι τις γλώσσας του σώματος.

Εάν κάποιος νιώθει αυτοπεποίθηση ανοίγει τα χέρια του. Εάν βαριόμαστε ή ανυπομονούμε χτυπάμε τα δάχτυλά μας στο τραπέζι. Τα σταυρωμένα χέρια είναι σημάδι άμυνας και τα μαζεμένα κοντά στο σώμα μας χέρια είναι σημάδι άγχους. Επίσης πολλά μπορούμε να καταλάβουμε από το κεφάλι ενός ατόμου, καθώς όταν γέρνει προς τα κάτω είναι σημάδι υποταγής ή άγχους, ενώ αν είναι ελαφρώς σηκωμένο δείχνει σιγουριά. Το τελευταίο και κυριότερο σημείο του σώματος είναι τα μάτια και τα χείλη, που ελέγχουν το 80% των εκφράσεων του προσώπου. Υπάρχουν περιπτώσεις που χαμογελάμε ή εντείνουμε την βλέμα μας όχι αυθόρμητα, αλλά για να προσποιηθούμε συμπάθεια, ευγένεια και ότι ο άλλος δίνουμε την αμέριστη προσοχή μας.

Ξεκινήστε κι εσείς να κατανοείτε τη γλώσσα του σώματος των συνομιλητών σας προκειμένου να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση, και αν έχετε θέση ευθύνης νιώστε πραγματικά ασφαλείς, επιλέγοντας στην αστική ευθύνη Εκπροσώπων και Στελεχών (D&O) της Interasco.