Τα νέα μας

09.06.2020

Είναι τελικά τα γλυκαντικά ωφέλιμα για την υγεία μας;

γλυκαντικά

Περίπου το 40% των ενηλίκων του πλανήτη καταναλώνουν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, είτε στον καφέ, είτε στα επιδόρπια και στο φαγητό τους. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι η χρήση των υποκατάστατων ζάχαρης είναι ωφέλιμη για την υγεία μας.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες γλυκαντικών, οι τεχνητές, όπως είναι για παράδειγμα η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη, η σουκραλόζη, η παρουσία των οποίων πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε στα συστατικά των τροφών που αγοράζουμε και οι φυσικές που παράγονται από το φυτό στέβια και οι οποίες είναι γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς για την υγεία.

Οι έρευνες που εξετάζουν πιθανούς κινδύνους για τον οργανισμό που συνδέονται με τα τεχνητά γλυκαντικά δίνουν συγκεχυμένα αποτελέσματα, κι αυτό γιατί οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι αφενός πολυάριθμες, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μελετηθούν σε βάθος και αφετέρου δεν καταναλώνονται σε τόσο μεγάλες ποσότητες όπως οι άλλες τροφές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο οργανισμός μας δε μπορεί να αφομοιώσει πλήρως τα γλυκαντικές ουσίες και συνήθως αυτές καταναλώνονται κυρίως από άτομα που αγαπούν το fast food αλλά και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος.

Αν όμως προσπαθούμε να χάσουμε κιλά και επειδή αδυνατούμε να στερηθούμε τις αγαπημένες μας τροφές καταφεύγουμε στην «λάιτ» έκδοσής του, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η υψηλή κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλες έρευνες συνδέουν τα γλυκαντικά με πιθανό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μεταβολικών προβλημάτων, ενώ τα δεδομένα ερευνών που συνδέουν τις γλυκαντικές ουσίες με τις καρδειαγγειακές παθήσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τελικά αυτό που είναι σημαντικό για την καλή υγεία του οργανισμού μας είναι μία συνολικά ισορροπημένη δίαιτα, που δε θα αποκλείει καμία ομάδα τροφών. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν χρησιμοποιούμε γλυκαντικές ουσίες, καλό θα είναι να τις καταναλώνουμε με μέτρο και πάντοτε στα πλαίσια μίας συνολικά ισορροπημένης διατροφής.

Ακολουθήστε κι εσείς μία συνολικά ισορροπημένη διατροφή για να ωφελήσετε ουσιαστικά τον οργανισμό σας και επιλέξτε για την προστασία της υγείας σας τo πλήρες πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.