Τα νέα μας

13.12.2019

Βότανα μαγειρικής που ωφελούν την υγεία μας

βότανα

Ένα κοινό σημείο των συνταγών παγκοσμίως είναι τα χλωρά ή αποξηραμένα βότανα. Τα βότανα που χρησιμοποιούμε στο φαγητό δεν προσφέρουν μόνο εξαιρετικό άρωμα και γεύση αλλά έχουν και ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν κάποια βότανα που αξίζει να εντάξουμε στις συνταγές μας.

Ξεκινάμε με το θυμάρι. Το θυμάρι χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και εάν το δοκιμάσουμε ως ρόφημα, θεραπεύει τον βήχα, τη συμφόρηση και το κρυολόγημα. Εάν λοιπόν νιώθουμε κρυωμένοι αξίζει να το εντάξουμε στο πρωινό μας.

Άλλο βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες είναι το φασκόμηλο, το οποίο υπάρχει άφθονο στην ελληνική φύση και το βρίσκουμε σε όλα σχεδόν τα φυτώρια, σε μικρές γλάστρες. Το φασκόμηλο χρησιμοποιούνταν από τα παλιά χρόνια για το κρυολόγημα, τα ρευματικά και τη δυσκολία χώνεψης. Μάλιστα καταναλώνεται στην Κϊνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ειδικά μετά το γεύμα σαν ρόφημα.

Το κόλιανδρο είναι ένα ακόμη βότανο το οποίο μας ωφελεί γιατί έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Επίσης η ρίγανη, την οποία χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλές συνταγές προστατεύει τον οργανισμό από τους ιούς και αποτρέπει τις μυκητιάσεις. Η ρίγανη βοηθά και στην ανακούφιση από τα τσιμπήματα των μελισσών.

Ένα άλλο βότανο-φυτό με ιαματικές ιδιότητες είναι και ο μαϊντανός, ο οποίος καταπολεμά τη στοματική δυσοσμία όταν τον καταναλώσουμε ωμό μετά το γεύμα μας. Επίσης βοηθά στην πέψη, οπότε μπορούμε να τον προτιμήσουμε όταν το φαγητό που ετοιμάζουμε είναι σχετικά βαρύ.

Τέλος το δεντρολίβανο, με την ξυλώδη μορφή του, χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων καθώς θεραπεύει τις στομαχικές διαταραχές, τη δυσκολία στην χώνεψη αλλά και τον πονοκέφαλο. Επίσης ενισχύει τη μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος και των μαλλιών.

Εντάξτε κι εσείς τα βότανα στη διατροφή σας, καθώς αποτελούν έναν αληθινό σύμμαχο για την υγεία μας και θωρακείστε την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης First Care της Interasco.